torsdag 30. juni 2011

Loppekjøp

Jeg må stadig innom bruktbutikken her jeg bor, og stadig alltid blir det med en lekkerbisken eller tre med hjem. I dag ble det to + at jeg har tatt masse bilder. De legger jeg ut i morgen. Så hvis du vil se mer av Figgjo, Stavangerflint, Tivolilamper.... Skulle selvfølgelig kjøpt alt det med meg hjem, men jeg må nok montere karnapp med strechdører på skapene skal det bli plass til særlig mer. Men er det ikke utrolig hva en klarer å få plassert, dere?

Denne butikken er en fryd å komme inn i. Rent og ordentlig, oversiktlig og ikke minst hyggelige ansatte.

I dag hadde jeg tenkt å bare gå inn og fotografere -  helt sant! Men jeg kunne da ikke la denne søte smørkoppen dekorert med selveste smørblomster stå igjen. Den er fra Figgjo. Jeg bruker ordentlig smør på brødskiva, og smørboksen står på kjøkkenbenken. Hvilken lykke da jeg kunne putte det over i denne. Blir nok en favoritt. Jeg har ønsket meg en sånn, visste bare ikke om det før jeg så denne :-)))

I barndomshjemmet mitt hadde vi et sånt herlig loft fullt med ting og tang, hver gang jeg var der oppe oppdaget jeg noe jeg ikke hadde sett før. Jeg har faktisk samlet seg en del på loftet mitt her også, og jeg er ganske så sikker på at jeg har en maken til denne sildekrukken, men bare i høyere format. Jeg håper hvertfall at den finnes ennå


.
Nå er kasting et fremmedord som ikke er så mye brukt i mitt vokabular, men dessverre er det nok noen godbiter som har fått en uverdig sorti. Retro sengetøy som ble male- og terpentinfiller for eksempel. Men som Ole Brum så fornuftig sier det: "Gjort er gjort, og spist er spist."

- Ha en flott torsdagskveld, bare en dag til det er helg! - 

onsdag 29. juni 2011

Hurra for posten....

Jeg må gi posten litt ros i dag. Nå er det strengt talt ikke postens fortjeneste at jeg får så mye hyggelig i postkassen, men posten skal ha æren for at postgangen er så rask!

Jeg bestilte en brødboks (bredde 41 cm). Den ble sendt fra webloppis i Stockhold forrige tirsdag. Torsdag var den her. 
Jeg bestilte nytt kobbel til Lotta vovsemor torsdag kveld. Jeg bestilte et blått, og klokka 13 fredag ringte de til meg og sa de var utsolgt for det blå, og jeg valgte da et rødt i stedet. Lørdag morgen lå det røde kobbelet i postkassa.
(Psst - hvis du har hund så les gjerne om dette kobbelet, det er fantastisk greit å bruke. Hunden går penere og du har armene fri. Har nå begynt på mitt tredje, har slitt ut to stykker på daglig bruk i hele 14 år!)

Og sist, men ikke minst! Jeg var så heldig å vinne på give-away hos Bekka. Trekningen var mandag, og gjett hva - jo, tirsdag var pakken allerede i postkassa.

Men jeg skal ikke bare "skravle"  - dere skal selvfølgelig få se også.

Her er brødboksen fra Webloppis:


Sammen med brødboksen fikk jeg denne søte "skjorteposen". Det er en liten pose og den skal få henge på hytta hvor jeg skal ha forskjellige "dameting-toalettsaker".

Og siden jeg viser frem brødboksen så passer det vel med en liten brødoppskrift "på kjøpet"
Dette er et lavkarbobrød som smaker helt nydelig.

Til et brød trenger du:
250 gram mandler eller nøtter eller en blanding av forskjellige  (ta det du har)
(jeg bruker 150 g mandler, 50 g linfrø og 50 g solsikkekjerner)
1 ss fiberhusk (fås på helsekosten, og gjør at brødet ikke drysser)
1½ ts bakepulver
125 gram smeltet smør
(evt smelt 1 stor ss cocosa og ha sammen med smøret)
6 egg
2 ss vann

Mal nøtteblandingen i hurtigmikseren. Ha i resten av de tørre ingrediensene- .
Smelt smør og cocosa og ha i. Cocosa kan sløyfes hvis du ikke har det. Så pass lite gir ikke kokossmak på brødet, men kokosoljen er veldig sunn.
Rør i eggene et og et.
Legg brødet i en bakepapirkledd form og stek det på 200° i 40-45 minutter.

Brødet må oppbevares i kjøleskap og er like godt i mange dager. Brødskivene er så mettende at jeg har et brød i ca en uke. Det kan også fryses. Lykke til.

I pakken fra Bekka var det hele fem ting. 2 vakre grytekluter, 2 såper (den med hjerte på blir nok til pynt) og en vakker gipsengel. Tusen takk Bekka! Nydelig ting til heldige meg som vant min tredje give-away på kort tid.
Søt, liten gipsengel
Den røde hjertesåpen + en såpe til.
I pakken var også disse to, herlige gryteklutene. De blir til pynt! Ikke tale om at jeg skal løfte fettede panner med disse skjønnhetene. Bekka delte ut en haug med gaver i forbindelse med at hun fylte 30 år på søndag! Snille, søte Bekka. Hun har forresten en av de første bloggene jeg la meg som følger til.
- ha en flott onsdag - 

tirsdag 28. juni 2011

Får man ikke den man vil ha..... osv

Nei, det handler ikke om kjærlighetssorg. Embla har fått sin
Krus med tekst "drømmemannen" laget av en keramiker som bor i nærheten av hytta vår.

drømmemann. ♥ Men av og til så "forelsker" en seg i noe som en ikke kan få. Det kan være at det er upraktisk, ofte for dyrt, for tungvint eller som i dette tilfellet: Ufraktbart.

Nå kan det vel hende det kunne hentes, men Nord Norge-Stockholm er en lang reise og den tar tid hvis en skal kjøre selv. Ei heller er det alt som passer å "ta under armen" som håndbagasje heller.
Jeg falt nemlig pladask for dette vakre, gamle strykebordet, og hadde ikke Stockholm ligget så avsides så hadde jeg kjøpt det tvert.


..... men da får man ta det man kan få.

Like etter fant jeg nemlig dette fine stryketrekket hos Nicolines verden. Og når jeg plasserte det på mitt gamle strykebrett som ikke er av tre, men av.... ja, hva er nå disse vanlige strykebrettene laget av. Dere skjønner nok hvordan det ser ut, et sånn vanlig et i metall.

Det ble ikke så verst, en vakker og trivelig erstatning synes jeg. Så når jeg får fram strykejernet og stryker mine gamle sengeklær som atter er blitt moderne og samtidig hører på fin musikk så er ikke strykeøkten så verst likevel.... selv uten et strykebrett av tre.
I morgen tidlig kommer et innlegg om noe som ikke ble for tungvint å få fraktet fra Stockholm.  

-  ha en flott kveld  -

I morgen..... kanskje

En ting er sikkert! Jeg står ikke inne og maler når sola kommer med en av sine etterlengtede soldager i nord. Skal ikke utdype været så mye, men jeg tenkte å vise litt av uteområdet i dag - OG noen førbilder av gangen som forhåpentligvis skal fremstå i en lekker etter-utgave i løpet av uka! For å si det pent, det jeg tenker passer ikke på trykk - de hysteriske fargene som husbyggeren valgte er ikke mine favoritter. Basta! Jeg kjøpte et ti-liters spann med maling til gangen. Den er vel tja sånn ca 6-8 kvadatmeter - "tror du ikke jeg skjønner at du har tenkt å male hele huset" sa Emblas elskede når han så spannet........Ja, jeg liker blå blomster. Planten til venstre på bildet helt nederst i venstre hjørne er min yndling: Lavendel. Den er vakker, dufter deilig og den holder mygga vekk. Mygga liker ikke lukten av lavendel, og lavendelolje virker på samme måten. Hvis en ikke vil smøre det på huden så smør litt olje på veggen, under bordet eller hvor som helst  - på noen andre kanskje hehe. 
Nå er vi så heldige at damen i nabohuset har en utrolig vakker hage, og alle de flotte buskene hun har plantet langs tomteskillet får vi like stor glede av for de blomstrer like vakkert på vår side.

Jeg må bare vise frem denne spesielle planten:

Den vokser helt inntil husveggen, og hver høster kutter vi den helt vekk. Bare to cm står igjen. Neste vår begynner den å vokse, og vokser og blir et ca to meter høyt tre hver eneste sommer. Nå er den allerede rett under vinduet, og når høsten kommer er vinduet helt dekket. Den er grønn og vakker med nydelige blad.

Så et bilde av den fargerike gangen:

Øvre halvdel knall gul og nedre halvdel knall rød. Og så den skrekkelige borden da... Jaja, det var jo skikkelig hypermoderne en gang i tiden. Soverommene er tilsvarende knall blå, med bord de også. Men det får utdypes mer en annen gang.
Hvordan været blir i morgen? Ikke for å henge ut lokalavisa, men værmeldingen for i dag og i morgen har de visst trykket på latin?


Sitter ellers og koser meg med alle de flotte blogginnleggene fra det store bloggtreffet i helgen. Det var nok en opplevelse for de som var der. Håper det kommer enda flere innlegg fra glansdagen.

- ha en flott tirsdag - 

fredag 24. juni 2011

Handlet hos Bekka

Det er artig at noen (egentlig ganske mange) av bloggene har liten nettbutikk i tillegg, og så mye fint det er rundt omkring i de små butikkene. Jeg har handlet mye på nettet, og i dag får dere se noe jeg kjøpte på Bekkas Butikk. I morgen fra webloppis.

Jeg liker metallskilt, og som den store sjokoladeelsker jeg er så hva passet bedre enn dette:
Her i huset er de bare den sunne sjokoladen Xocai jeg spiser, så jeg spiser den med god samvittighet og skåla er ALDRI tom. So nobody gets hurt in this house ♥


Ikke nok med det, denne søte lille sommerfuglen lå også med i pakken. Her får den stå og forskjønne tilværelsen sammen med denne rosa ildtoppen:


Tusen takk for sommerfuglen, snille Bekka. Skiltet er ikke kommet på veggen riktig ennå, har ikke bestemt meg helt for hvor det skal få henge.
I dag var min første feriedag. Nå er det fri i maaaange uker, det føles som en evighet av fridager ligger foran meg. Vi fikk alle hver vår røde rose på sommerlunsjen før vi tok fri i går.Vi har nettopp vært og hørt på Gardemusikken som har hatt oppvisning her i Narvik. For en presisjon! De er fabelaktiv flinke, synes jeg.

- ha en riktig fin fredagskveld -

onsdag 22. juni 2011

Overraskelse


i posten. Det var det jeg fikk for noen dager siden. Midt mellom regninger og reklame lå det er stor konvolutt med håndskrevet navn og adresse - til MEG. Det var min kjære venninne fra barndommen som hadde sendt en sommerhilsen til meg. Jeg har skrevet om hvordan vi "traff" hverandre igjen etter  via facebook her. Det er mange tiår (nokså mange, da - det er ennå en god stund til vi blir pensjonister) siden vi traff hverandre, men har funnet tonen igjen på mail og facebook. Det er litt pussig det med bekjente og tidligere venner. Det er i en eller annen sang en strofe som er slik: "Før så var vi venner og holdt sammen, nå vet jeg bare hvem du er". Noen ganger blir det slik, og så er det noen en bare vet at vil være nære venner med hele livet selv om det går "år og dag" - når en treffes igjen er det som det "var i går"og en er på bølgelengde igjen med det samme.


Ann-Jorun leser bloggen min og vet nok at jeg er glad i mugger og kanner så se det herlige salt- og peppersettet + skjønn hekleduk jeg fikk. Dette blir å passe på hytta, så det skal få den ære og komme med dit når vi drar utover.

Når er det blitt noe tull med bloggen igjen. Jeg får ikke lagt inn bilder, og når jeg kopier det inn så blir det bare et bittelite et som jeg ikke klarer å forstørre. Flere som har samme problemet?

Lagt til av meg kl. 20.09. Bekka tipset meg om at jeg måtte gå inn på rediger HTLM for å få lagt til bilder i dag. Det fungerte. Takk, Bekka! (psst. Bekka - følg med på bloggen min i morgen)

- Ha en fin onsdag, bare en dag igjen på jobb så tar jeg ferie - 

mandag 20. juni 2011

Enda mer gammeldag husmor....

..., i dag er det oppskrift på rømmekolle. Jeg lager den selv, trenger to ingredienser, så skal den stå og godgjøre seg i ca 1-1½ døgn før den er ferdig.

Du trenger helmelk og kulturmelk (ikke skummet kultur) og pene skåler til å ha det i. Dette er mine yndlingsskåler til rømmekolle.

1. Ha i litt kulturmelk (ca ½ - 1 dl)


2. Bland i litt helmelk og bland det med en gaffel.
3. Fyll så opp med mer helmelk til det er ca 2½ dl væske i hver skål

4. La det stå litt tildekket i ca 1 døgn - så er den ferdig til å spises. Da har det tyknet og blitt som litt tykk yoghurt på konsistens. Sånn omtrent da.

 Jeg bruker å legge denne skjærfjøla på, for det er viktig at det kommer luft til også. Det må ikke være helt tett.

Jeg spiser den med sukker og kavring strødd på. Mmmm. Ikke rør rundt i rømmekollen, spis fra kanten sånn som du spiser grøt.
Rømmekolle skal visst egentlig lages av bare melk som får stå og stivne. Det tar lenger tid, så kulturmelken gjør at prosessen går raskere og mindre sjans for at den får rar smak. Det går sikkert an å lage med melk/rømmeblanding også. Jeg liker denne så godt så derfor har jeg aldri prøvd rømmevariant, men det er sikkert like godt.

- ha en flott mandagskveld, alle sammen - 

søndag 19. juni 2011

Skikkelig gammeldags husmor,

ja, det er meg det. Hvertfall i dag. Jeg har nemlig laget rabarbragrøt! Det lukter så deilig, det smaker så deilig og så er det så lett å lage. Skikkelig kinderegg.

Har du laget det noen gang? Hvis du har rabarbra tilgjengelig så anbefaler jeg deg  å lage rabarbregrøt eller syltetøy. Vi hadde det ofte hjemme når jeg var lten, men jeg tror at det er blitt en "glemt" dessert.
Eller kanskje ikke - jeg ser at de bruker å selge rabarbrastenger på butikkene nå for tiden.

Hvis du har lyst å prøve så gjør slik: Ta noen stenger rabarbra og skjær av den nederste enden og bladet. Skjær stenglene opp i små biter, de trenger ikke å skrelles. Til 3-400 gram trenger du følgende:
Kok opp ca 1½ dl vann og 1 dl sukker (jeg bruker sukrin og det smaker utmerket)
Ha i rabarbrabitene og la det koke under lokk til det er mørt (3-5 minutter)
Ta gryten av platen og rør i 2 ss potetmel som du har rørt ut i litt vann. Hell det i med tynn stråle mens du rører om.
Sett gryta tilbake på platen og la det koke opp igjen.
Ha det over i en vakker skål, strø sukker over for å unngå snerk og la det kjølne eller bli helt kaldt.
Serveres med fløtemelk eller melk.


Jeg bar måtte ha med en av mine vakre pelargonier på kollasjen. Rabarbragrøt  og pelargonier er i samme sjanger synes jeg.

Hvis du vil lage syltetøy så koker du opp bare rabarbra og sukker. Rabarbraen avgir så mye saft at ekstra vann er ikke nødvendig. Da kan du koke det noen minutter lengre til det begynner å se litt brunt ut. Ikke svidd altså, men rød-grønnfargen endrer seg litt mot brunaktig etter ca 7-8 minutter. Og ikke potetmeljevning da. Jeg bruker å fryse ned syltetøyet og Emblas elskede synes det er så godt å ha i frokostblanding.

Nå om sommeren bruker jeg å lage en annen gammeldags rett, mer om den i morgen.

- ha en flott søndagskveld -

lørdag 18. juni 2011

Lykke....

.... er det været som vi er velsignet med i Nord-Norge om dagene. Det har vart i langt over en uke og er bare så deilig.

Og for de som lurer på det med hengekøye - det er IKKE oppskrytt. Jeg elsker å ligge i hengekøya, nå i dag er det i selskap med siste KK og reiseradioen. Husker jeg i hele barndommen ønsket hengekøye, og i voksen alder, og i enda mer voksen alder - men alltid så sa alle: "Nei, ikke kjøp det" - "de er umulige å ligge i, en detter bare ut" - "de er vonde å ligge i" - bullshit! Ingenting av det stemmer, herligere hagemøbel finnes ikke, og jeg har en både hjemme og på hytta.- ha en superduper lørdag alle sammen -
Klem fra Eva :-) solskinnsklem

mandag 13. juni 2011

Tør jeg å lage et nytt innlegg.....?

Ikke vet jeg hva det var med mitt forrige innlegg (31. mai) som har fenget så veldig, men fra 8. juni har jeg hatt hundrevis av besøk hver dag? Det har jeg ikke brukt å ha, når det har vært lenge siden forrige innlegg så har det vært sånn 5-15 besøk.... men nå. Overskriften  "Kake med sunne ingredienser" fenger kanskje nå like før bikinien skal til pers igjen. Jaja, hyggelig var det nå i allefall med så mange visitter - ingen må tro noe annet :-)) ♥♥ Så derfor dagens overskrift.

Dagens innlegg  - ja, det starter egentlig her - blir en anbefaling. KK og mange andre magasiner har ofte liggende ved diverse reklamebrosjyrer til både det ene og det andre og jeg ser noen ganger på de med et halvt øye, og noen ganger går de rett til papirsøppelposen uten det halve blikket. Og andre ganger blir det sett litt nærmere på - slik som KK med vedlegg som jeg fikk i postkassen rett før helgen. Det ble grundig lest fra perm til perm. Og det var faktisk en liten reisehåndbok om Danmark på 110 sider! Løp og kjøp KK, sier jeg - og bevar reiseguiden i bokhylla eller et annet sted hvor den ikke blir borte.
Jeg har så vidt vært innom Danmark, men alltid hatt lyst å feriere der - men det har nå ikke blitt ennå. Men etter å ha lest denne så ble jeg helt Danmarkfrelst. Den er skrevet med snert, gode beskrivelser og mange, mange anbefalinger og e-adresser. Me like! Jeg liker å lese reisebøker og anbefalinger, men noen (mange) ganger er det tørre, kjedelig og oppramsende greier. Denne var bare herlig, og en Danmarksferie av varighet sånn cirka ½ år står nå øverst på ønskelista.

Først til København hvor jeg vil overnatte på "Bertrams" som er et av minikjeden Guldsmedens
hoteller.
Som forfatteren sa: "I min bok faller alle hoteller grovt sett i tre kategorier. De man forteller om, de man ikke forteller om og de man advarer mot. Noen er så foretningsmessige pregløse at man neste glemmer hvilket land man er i (nå er ikke Embla så bereist at akkurat det problemet dukker opp) , mens andre har personlighet nok til å merke en for livet, med usjarmerende personale, humørsyke dusjtermostater, papirtynne vegger og guffen masseprodusert kunst på veggene som gjør sitt beste for å stjele både livsgnisten og nattesøvnen fra deg." Sitat slutt. Regner med at disse hotellbeskrivene var av kategorien ikke forteller om/eller advarer mot.

Han valgte å fortelle om Bertrams Hotel Guldsmeden som får attesten "en av Köbenhavns beste frokoster", og det så jo ikke akkurat ulekkert ut her.

Og blir man søvnløs i denne senga så er det nok ikke fordi senga ikke er pen nok.

Og at hotellet har en liten bakhage hvor en kan sitte og kose seg med noe godt i glasset er ikke heller så dumt etter en dag med shopping, og før en setter kursen videre.

Disse tre bildene er alle hentet fra hotellets hjemmeside.

Og kursen ville jeg nok sette videre til blant annet: Fanøs Sønderho. Sønderho blir på sine hjemmesider kalt Danmarks koseligste lille landsby, og som forfatteren sa om plassen: "... så gjennomført koselig at det kan få den mest patriotiske nordmann til å vurdere statsborgerskapet sitt".
Så kan en kanskje overnatte på Sønderho Kro fra 1722.
 Nå er jo Emblas elskede reservedanske (sørlending) så ferien i år går til Grimstad, men kanskje en kunne få lagt inn et par Danmarksdager......

Har du planer om Danmarksferie og ikke vet helt hvor så vil jeg anbefale deg å få tak i det lille heftet. Det var fornøyelig lesing (skrevet i rene Emmelinestil for å sammenligne forfatteren med en kjent blogger) og mange greie fakta å vite.

Håper dere har hatt en helt superduper pinse - her i nord har været vært rekordvarmt for årstiden - og den har vært tilbrakt på mitt "smultronställe" - nemlig den lille hytta vår. Jo, det heter jordbærsted på norsk, men når jeg nå har tilbrakt innlegget i naboland så kan jeg liksågodt "svitsje" innom Sverige også. Synes "smultronställe" høres enda koseligere ut en jorbærsted eller "jordgubbställe". Smultron er markjordbær i fall det var flere enn jeg som ikke visste det.

- klem fra Eva -