fredag 6. januar 2012

Den deiligste helgerett

er denne moussakaen. For noen år siden var jeg og Kari, ei venninne av meg, på Skiathos. En vakker gresk øy, og vi fikk oss en yndlingsrestaurant - FORDI der ble det sagt at de hadde en himmelsk god moussaka - og det stemte. Det tok litt tid husker jeg å få den servert, men den var verd ventetiden for den var ubeskrivelig god. Restauranten/kafeen het forresten Dinos.

En tid etterpå fant jeg en oppskrift i et blad på moussaka laget fra grunnen av. Det stod i teksten at de hadde fått oppskriften fra en som hadde lært å lage den på restaurant Zefiros på Kreta. Jeg måtte selvfølgelig prøve ut oppskriften - hvilken lykke! Den smakte like herlig som den på Dinos, jeg synes faktisk den smakte likedan.
Gjennskinn og mørketid gjorde at det ble helt håpløst å fotografere min moussake så dette er et bilde av bildet i bladet.


Den passer kanskje best å lage i helgen, for det tar tid å lage den. Den er ikke vanskelig, men sausen skal koke en stund med hele krydder (det er nok hemmeligheten til den deilige smaken). Hvis du ønsker å lage denne så ikke fall for fristelsen å bruke malt krydder i stedet for.... skaff deg ALLE ingrediensene og kos deg på kjøkkenet i deilige matdufter, og server dine kjære og deg selv en smak av grekenland.


Her er den: :-)))                                             MOUSSAKA

4 store poteter
2-3 auberginer

KJØTTSAUS:
400 gram karbonadedeig (eller kjøttdeig)
1 dl rødvin
2 ts salt (knapt)
15 hele allehånde
4 laurbærblader
½ muskatnøtt
1 kanelstang
¼ ts malt pepper
3 ss tomatpure
3½ dl vann
ca 2 dl revet ost
2 egg

Start med kjøttsausen.
Brun kjøttet i litt smør (eller en olje som ikke setter smak) i en dyp stekepanne eller i en kasserolle.
Tilsett de hele krydderne, salt, pepper, vin, vann og tomatpure og la det koke i 30  minutter med lokket delvis over.
Mens sausen koker skreller du potetene og deler de i ½ cm tykke skiver. Kok de noen få minutter til de blir knapt møre. Ikke kok for lenge, de skal ikke falle fra hverandre. 
Skjær auberginene i 1 cm tykke skiver og stek de i smør ca 1 minutt på hver side. Legg de over på et matpapir.
 Når sausen har kokt ferdig tar du den av platen og plukker du ut de hele krydderne. Rør inn revet ost og sammenpisket egg slik at sausen tykner.
Kjøttsausen som koker, dampen fra gryta gjorde bildet helt håpløst :-/


Nå skal det legges sammen i en form. En liten langpanne eller noe som er litt mindre.
Legg først et lag med potet. Strø over litt ost.
Legg så et lag med aubergineskiver og dryss over bittelitt salt.
Bre all kjøttsausen over.
Legg på resten av potetskivene og aubergineskivene og dryss på litt ost.

Stekes i 20 minutter på 225°.

Mens det stekes lager du moussakakremen som består av:

100 gram smør
2½ mel
1 boks vikingmelk, ca 3 dl
2½ dl vann
1 ts salt
godt med reven muskat (bruk litt av den andre halvdelen av muskatnøtten)
3 egg


Smelt smøret og rør i melet. Spe med Vikingmelk og vann, og la det koke opp under kraftis pisking. Smak til med salt og muskat. Avkjøl sausen litt og rør inn eggene, et om gangen. Pisk kraftig slik at den tykke sausen blir lett og luftig (nesten som vannbakkelsrøre).
Ta formen ut av ovnen og bre sausen over i et 1-2 cm tykt lag. Sett formen inn igjen og la den stå ca 15 minutter til overflaten har fått gylden farge og retten er ferdig.
La den gjerne stå noen minutter før den deles i firkantede posjonsbiter.

Lag gjerne gresk salat til.


Bon apetit!

Måtte ha med et bilde av husets skatt - Lotta ble 2 år på selveste nyttårsaften.

- Ha en flott første helg i 2012 -
Nyttårsklem til alle ! 

8 kommentarer:

  1. Ååååh, skikkeli Moussaka som den ska være. Har du først smakt den orntlie, så ska d godt gjøres å spise Toro sin og si at den e supergo...Men den funke jo seff tel nød den å. Nu fikk du mæ tel å drømme mæ bort tel mørke kvella me varm vind på en taverna og mouzzaka i brune leirskåle. Sukk, den som hadde vært dær, kjenne næstn lokta når æ ser på bildan dine!
    Kos dæ masse og ha ei go hælg!

    SvarSlett
  2. Jeg ble da i alle fall sulten. :-)

    SvarSlett
  3. Må si den der fikk tennene til å løpe i vann ja:) Har aldri vært i syden så jeg har ikke noe å sammenligne med, men ser ikke bort fra at denne kan prøves ved anledning:)Fin helg til deg:)

    SvarSlett
  4. Hei!
    Så herlig dette høres ut - det må jeg prøve! Men forstår det er tidkrevende, og må gjøres på riktig måte!

    Hyggelig at du synes omtalen av kluten du strikket til meg var fin, ja, det skulle bare mangle! Det var nyyyydelig! :-))

    Ønsker deg en god helg! Her blir det bursdagsfeiring av barnebarn, så det blir baking i stor stil!

    Klem Cathrine :-)

    SvarSlett
  5. mm den så nydelig ut.gleder meg til vi skal besøke dere da kan jo du diske opp med denne:):):):NEIDA fristende å prøve den en dag,så veldig god ut altså.
    klem

    SvarSlett
  6. Tack för receptet!

    Försenade grattisar till den fina vovven! En verklig skatt!

    Här är det full vinter nu. Ordentligt med snö. I går var det nästan minus tjugo, så jag höll mig inne hela dagen. "Preparerar" och laddar för att börja jobba igen :)

    Ha en skön söndag!
    kram

    SvarSlett
  7. Det så godt ut, moussaka er virkelig godt!
    Nydelig 2-åring da :)
    Håper dere har hatt en fin jule- og nyttårsfeiring!
    Klem fra meg

    SvarSlett
  8. Måtte sjekke om det er en saluki du har, og det ser slik ut :-) Nydelige hunder! Og tenk, jeg har en hund med bursdag i begynnelsen av desember og en liten gutt med bursdag på julaften ;-) Så akkurat nå er det to toåringer i hus!

    SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar, det setter jeg stor pris på :-)