tirsdag 31. august 2010

JATAKK, begge deler......

Vært på en liten shopperunde i dag, eller runde og runde - jeg var bare innom en butikk, og jeg viste på forhånd hva jeg skulle kjøpe.


Disse lekre bollene fikk bli med hjem, og så kjøpte jeg en veske til strikketøyet. Joda, jeg vet det står to vesker der.... jeg klarte ikke å bestemme meg så da ble det en Ole Brum: Jatakk, begge deler. :-))

Varm sjokolade

Jeg vet ikke hvordan det er der du er, men her nord er det høstlig ute. Skulle akkurat gå tur med Lotta, men regnet begynte å styrte ned så vi venter litt.

Mørke høstkvelder simpelten ber om ei god bok, kanskje et strikketøy, levende lys og hvertfall en kopp med noe varmt i når en sitter i sofakroken.


Hvis du liker å kose deg med en kopp sjokolade.... prøv denne:

 Verdens beste sjokolade 
1 plate sjokolade (100 gram)
1/2 dl sterk kaffe
2-3 ts sukker
2 ts kakao
1 liter melk

Løs opp sjokoladen i den varme kaffen. Tilsett sukker, kakao og melken. Varm opp. Ha gjerne pisket krem eller iskrem oppå.

Jeg er så glad i den gamle kakaoboksen, og ikke minst den gamle muggen som også er på bildet. Jeg har dilla på gamle mugger, og da måtte kakaomugga fra barndomshjemmet få være førstemann på bloggen.Fra min første kokebok
Ha en fin kveld, den siste sommerkvelden i 2010 - i morgen er det høstmåneden ugjenkallelig på plass. 

mandag 30. august 2010

Skoleplansjer

Vi påvirkes av det som er moderne, og hvem hadde trodd at man "hundre år etterpå" skulle bli så begeistret over de gammeldagse, kjedelige skoleplansjene som hvertfall vi som har levd en stund husker fra klasserommet.

Tenk å bli hentet frem fra glemselen og oppnå en popularitet med slike høyder. Sikkert hyggelig å være gammel plansje i disse dager. De er bare så skjønne og nydelig utført så jeg skjønner godt at det er rift om disse på loppemarkeder.  


Nei, jeg er ikke den lykkelige eier av en slik, men vi har slike på arbeidsplassen min. Der er det mange, og i morges gikk jeg rundt og knipset noen. En kollega av meg sa det så treffende når vi snakket om plansjene. "Når en ser dem er det som en fortsatt kan minnes lukten fra klasserommet".

Kos dere med bildene, og


Plansje over hai


Ulv

hvis du har lyst å se bilde av flere gamle originale plansjer så se her. For eksempel denne under fanen oppdragelse:
søndag 29. august 2010

Pastell

Det er et eller annet med meg og pasteller. Det har det vært så lenge jeg kan huske. Hva som startet det vet jeg ikke, heller ikke når...

Kakao var yndlingsdrikken og det fikk jeg hver morgen! O'boy gikk også an og da måtte den helst røres rundt med en av disse. Vet ikke hva de skjeene egentlig var til, men vakre farger har de.


Var det disse byggeklossene?
Eller fruktknivene? Var ikke så glad i frukt som skulle skjæres med kniv, men det var stas å få bruke disse - helst den rosa!

Disse glassene hadde vi i seks forskjellige farger, nå er det bare dette igjen.

Men rosinen i pølsa i barndomshjemmet var disse lekre mokkakoppene. Mamma og symøtegjengen hennes hadde vært i Kiruna på tur og da hadde flere av dem kjøpt seg hvert sitt sett med sorte mokkakopper. Kanskje en gang på 60-tallet? Jeg var hvertfall glad at hun hadde kjøpt disse med pastellfarger, og ikke de med gullfarge innvendig. Vakre, hva? Jeg er så redd for dem at jeg tør dessverre ikke å bruke dem.... men de er nå fine å se på også da. :-)


Mokkakopper fra mitt barndomshjem.
Denne vakre kokeboka kjøpte jeg etter å ha lest et blogginnlegg hvor den fikk veldig positiv omtale. Jeg bare måtte ha den....

Og så er den i nydelig pastellfarge, og oppskriftene er i delt inn i kategorier etter matfarge - ja, de er faktisk det. Rødt, oransje, gult, rosa, grønt........
Vil bare føye til at den har noen fantastiske bilder og oppskrifter og inneholder mange historier så denne kan en sette seg ned og lese fra perm til perm.

lørdag 28. august 2010

Kanelsnurrer

Tidligere i dag var min venninne som er her i helgen, min kjære og jeg på biltur litt sør for hjemmet. Der er det et lite gårdsbakeri som i helgene om sommeren selger bakevarer. Det er bakt i steinovn og kanelsnurrene er viden berømt.

Til tross for at det er bare en halv times kjøring unna så har vi ikke besøkt det tidligere. Vi kjørte innom det nydelige gårdstunet med kafébord i hagen for å kose oss med kaffe of kanelsnurrer. Kort sagt, mange hadde nok kommet på den tanken i dag for til vår store skuffelse var det allerede tomt for nevnte bakverk.

Gjærbakst er ikke helt min greie - men vi bare VILLLE ha kanelsnurrer - og det I DAG. På Trines mektige matblogg fant jeg denne oppskriften på kardemommesnurrer. Nå hadde jeg ikke kardemomme, så det ble med mitt yndlingskrydder kanel i stedet.
 
kanelsnurrer
Aldri har jeg vel hatt en så arbeidsvillig gjærdeig
aldri har jeg vel hatt en bolledeig som har hevet seg så fint, og aldri har det blitt laget så deilige boller på mitt kjøkken. :-)
Helgebesøk og rydding i "kokebokskapet"

Denne helga er vi så heldige å ha besøk av vår gode venninne som bor i Trondheim. Da må vi ha litt godt å spise, og da hun ønsket seg oppskriftene legger jeg de like så godt ut her også.

Pastaretten stod i ei kokebok jeg en gang hadde, men som ble kassert når jeg hadde rydding i kokebokskapet. Det viste seg at vi hadde 72 kokebøker, og noen fikk ikke videre oppholdstillatelse i heimen. Jeg kasserte faktisk 3-4 stykker! Tok og klippet ut sidene på de rettene jeg har laget vellykkede versjoner av tidligere og hev resten av boka. Pastaretten stod i en av de kasserte, jeg husker ikke hva boka het, men den stod på side 110 hvertfall....

Sconesene er en oppskrift jeg har hatt i evigheter, men jeg husker ikke hvor den kom fra. De er gode, de er enkle å lage og de er sunne. Vel verdt å prøve.

Menyen denne gangen ble: Pasta og yoghurtscones

Pasta med brokkoli og paprikasaus

250 g penne, grov (kokes etter anvisningen på pakken)
1 liten brokkoli (kokes knapt møre)
50 g kokt skinke.

PAPRIKASAUS:
1 rød paprika
3 dl matfløte
3-4 dl revet ost
1 ts salt
litt pepper
1 kløft hvitløk

Skjær paprikaen i små terninger og kok dem møre i fløten. Tilsett osten og smak til med salt, pepper og presset hvitløk.
Bland pastaen og brokkolien. Hell sausen over. Jeg bruker skinkepålegg som jeg skjærer i smale striper. Disse legges oppå til slutt. Serveres straks.
Scones med yoghurt og solsikkekjerner
1,5 dl sammalt hvete, grov
2,5 dl hvetemel
2 ss margarin eller smør (jeg bruker smør)
1 lite beger yoghurt naturell (175 ml)
1 ss bakepulver
1 ss farin
4 ss solsikkekjerner

Bland mel, sammalt hvete, farin og bakepulver. Smøret smuldres i. Rør i yoghurten og solsikkekjernene. Stekes i ca 20-25 min - 175°
Form deigen som en stor bolle, og del den i åtte spisser nesten gjennom. Se bildet.


Disse sconesene er veldig mettende og er også ypperlig turmat.

Mine yndlingsscones ♥

fredag 27. august 2010

Man tager hva man haver....

For et par dager siden laget jeg denne paien til middag. Vi var akkurat kommet hjem fra hytta, og det ble litt sånn: Vi tar det vi har.
Resultatet ble faktisk veldig velsmakende:

Kylling- og spinatpai
Paibunn:
150 gram smør eller margarin
3 dl mel
3 ss vann
Fyll:
2 stekte kyllingfileter, i biter
ca 100 g spinat
¼ boks asparges
½ løk
4 dl melk og fløte
3 egg
3-4 dl revet ost
salt og pepper


Bland ingrediensene til bunnen og la den ligge kaldt ca ½ time.
Kjevle den eller trykk den for hånd i en paiform. (nå er ikke jeg og kjevlet så gode venner så min paibunner blir alltid lagt i for hånd) Forstek bunnen ved 200° i ca 10 minutter.
Legg et lag ost i bunnen, og legg i de stekte kyllingfiletene, aspargesen, spinaten og løken. Legg på resten av osten.
Pisk eggene med melk/fløteblandingen og hell over paien.
Stekes videre på rist nederst i ovnen ca 30 minutter. 200°.

Bon apetit!

- Ha en fin dag -


torsdag 26. august 2010

Tilfeldigheter...

Hvilke blogger jeg er innom og leser på er ofte nokså tilfeldig. Det starter med at jeg er inne på en av de jeg har lagt på favorittlisten min, og så trykker jeg med videre derfra alt etter hvor fristende innleggstitlene er.
Her for noen dager siden så havnet jeg tilfeldigvis på denne svenske bloggen, og tilfeldigvis så hadde hun et fint bilde på høyre siden som fanget min oppmerksomhet og der så jeg tilfeldigvis at hun hadde en liten webloppis.
Jeg bladde meg nedover og kikket på de tingene som var til salgs. Mange skjønne småmøbler og annet..... mens jeg "bladde" nedover tenkte jeg at jeg skulle lete opp flere webloppis fra Sverige for jeg har (hadde!) noe bestemt i tankene.
Nemlig noen skjønne kakebokser som vi hadde i mitt barndomshjem. Jeg har sett de avbildet i et par svenske interiørmagasin så jeg visste at de kanskje var vanlige i Sverige på 40-50tallet.
Jeg hadde ikke før tenkt tanken så dukket de opp i webloppisen.... ! I de samme fargene som boksene vi hadde hjemme. Hvilken lykke!

Nå er de på tur over til Norge, men det behøvde jeg kanskje ikke å fortelle.
Bildet er fra fint hemmas webloppis.  

Bloggen min er opprettet

Ja, så var jeg i gang. Storkoser meg med å lese andre blogger, og har mine favoritter som jeg stadig kikker innom og kanskje legger igjen en kommentar.
Syntes ikke det var så veldig artig å legge inn kommentarer som "anonym" - de fleste som kommenterte var de som hadde egne blogger. Etter hvert kom lysten til å lage en egen blogg, så nå er jeg i gang. Så nå skal jeg prøve meg litt fram og se om jeg klarer å legge inn bilder og sånt.
Velkommen til min blogg!