lørdag 12. mars 2011

Enkel strikking + et sjal (igjen)

Strikking har jo fått en ny renessanse for tiden, og det er mange som kan strikke litt, har strikket før, har lyst å prøve ........

Her tenkte jeg å legge ut et par forslag på enkle ting å lage for en nybegynner eller for de som har lyst å strikke igjen etter å ha latt pinnene hvile noen år.

Enkle vaskekluter, oppvaskkluter er et greit lite håndarbeid som ikke tar lang tid. Jeg bruker bomullsgarn til disse, men bomull/lin skal visst være greit det også. Hvis du liker å bruke litt tykke pinner så strikk de med dobbelt garn, liker du tynne pinner så strikk med enkelt.

Dette mønsteret er veldig populært og det er bare rette og vrange  masker.1. pinne: Bare rette
2. pinne: strikk en rett, en vrang, en rett, en vrang osv ut hele pinnen.

Legg opp ca 40-50 masker og strikk til den er kvadratisk eller avlang hvis du ønsker det.

Jeg bruker garnet Mandarin, jeg synes det er så mykt og deilig. Men det er sikkert andre merker også som er. Føler at det blir litt vanskelig å skal anbefale et garn framfor noe annet når jeg ikke har prøvd noen andre. Men har sett på andre blogger også at Mandarin er et veldig anvendelig garn. Jeg bruker pinner 3 eller 4½ alt etter om jeg strikker med enkelt eller dobbelt garn.

Jeg har lagt link til denne siden tidligere, og må gjøre det i dag igjen. Hun lager de skjønneste mønstre på kluter, og noen er for salg og mange er gratis. Det er også bare rette og vrange masker og her er en kort oversettelse på det du vil trenge på henne mønstre:  p = purl = vrang   k = knit = rette.

Denne søte kluten er en av hennes design: Scroll litt nedover siden så kommer du til den Valentine-chloth heter den ♥ 
Bilde fra krisknits.com
Bilde fra krisknits.com
Diagrammet strikker du slik: Start nederst til høyre. Det er to omganger for hver rute. De rutene som er markert er der du strikker mønsteret, og annenhver omgang strikker du bare rette masker.
Det blir pinne 1, 3, 5 osv. På pinne 2, 4, 6 osv følger du diagrammet.
De hvite rutene strikkes som vrange masker, og på de røde rutene strikker du rett.
De to nederste linjen har ingen røde masker så da blir pinne 1 bare rette masker, pinne 2 bare vrange masker, pinne 3 bare rette masker, pinne 4 bare vrange.
Så kommer du til tredje linje nedenfra: Strikk pinne 5 som er bare rette.
pinne nr 6 strikker du første 6 masker vrangt, 1 rett (som er spissen nederst på det lille hjertet) 20 vrange og 1 rett (som er spissen på det største hjertet) så 11 vrange.

Det er 4 masker perlestrikk ytterst på kantene. Det er 1 rett, 1 vrang, 1 rett og 1 vrang. Deretter strikker du rett over vrang, og vrang over rett på de neste omgangene.

Håper dette ble forståelig. Å, nå fikk jeg lyst å lage flere kluter - tror jeg må hente frem bomullsgarnnøstene og se om jeg har noen påskefarger.

Nok om oppvaskkluter (for denne gang):

Et sjal er også enkelt å lage. En kan bruke bare rette masker og da blir det slik: Her har jeg tatt et kast på begynnelsen av hver omgang og da blir det en jevn øking.

Dere kan se det blir en liten "løkke" helt ytterst.

En kan også strikke for eksempel to masker og så lage et kast. Da blir det en liten hullbord ytterst slik som på bildet under. Strikk til du synes det er stort nok.
Bruk et lekkert garn som er varmt og mykt, og varier gjerne med flere farger i striper eller lag striper med garn i samme farge og tykkelse men med med forskjellig kvalitet.Garn til sjal: Jeg liker å bruker merino- eller alpakkaull. Begge disse garntypene er varme, myke og skal visstnok ikke klø. På meg klør ingenting, så jeg kunne nok hatt glava rett på kroppen. :-) 
For å komme med en garnanbefaling som alle kan få tak i så synes jeg http://www.pickles.no/ har mye fint, og det har vært veldig god kvalitet på det jeg har kjøpt. De har både alpakka og merinoull. Det er pickles og wollmeisegarn jeg bruker mest, og begge er kjøpt på nettet. Synes det er greit å sitte hjemme og bestille, men ulempen er at en ofte kjøper mer enn om en kjøper på butikken. Noen som kjenner seg igjen?

Ellers så er sjal nr 5 av de 11 jeg skal lage i 2011 ferdig. Liker dette mønsteret veldig godt. For et år siden hadde jeg aldri prøvd meg på sjal, men nå er det sjal jeg strikker mest av.

Ha en fortreffelig lørdag alle sammen.

- hilsen Eva :-)
Grønt hjerte i dag for våren er i anmars.

6 kommentarer:

 1. Läser senare :)
  Tittar bara in för att önska dej en fin lördag!
  kram

  SvarSlett
 2. Så nydelig sjal! ♥ Jeg skulle gjerne strikket mer også, men har ikke hatt så mye tid til sånt i det siste. Veldig greit med tips om enkle oppskrifter for meg som kan kun rett og vrang ;D *♥*

  SvarSlett
 3. Hei.
  Så supert at du tar deg tid til å legge ut utførlige oppskrifter og fremgangsmåter på strikking.
  Selv om jeg har strikket mye i mitt liv, er jeg helt avhengig av gode oppskrifter og jeg er sikkert ikke alene.
  Ha en riktig god helg.
  Ville forresten tipse deg om fredagsutfordringen til
  http://lenemoras.blogspot.com/ , du som har så mange fine , gamle ting.
  Ha en fin lørdag , Eva.
  Klem fra Ingunn :)

  SvarSlett
 4. Hei! Tuusen takk for informativt og flott innlegg!
  Disse flotte klutene har jeg jo "misunt" mange bloggere,
  så det var et kjempetips å starte med!
  Må bare få noen til å vise meg først ;-)
  Men er de gode å bruke til oppvasken, eller er det mer "pyntekluter"?

  Nydelig sjal du har strikket - igjen!
  Skal si du er produktiv, altså!
  Ingen problemer med å nå målet ditt med dette tempoet?! :-)

  Kos deg med lørdagen, Eva!!

  God klem fra meg!
  :-)

  SvarSlett
 5. Det var dog et ualmindeligt fint sjal , meget nydeligt og anderledes , godt gået dr. embla !!!

  Klemmer Vilma

  SvarSlett
 6. Så fint med noen oppskrifter - likte spesielt godt det med hjertene på - det skal jeg ta vare på til jeg forhåpentligvis får dreisen på strikking en dag :) Nydelig sjal også! God søndag, klem

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar, det setter jeg stor pris på :-)