mandag 20. juni 2011

Enda mer gammeldag husmor....

..., i dag er det oppskrift på rømmekolle. Jeg lager den selv, trenger to ingredienser, så skal den stå og godgjøre seg i ca 1-1½ døgn før den er ferdig.

Du trenger helmelk og kulturmelk (ikke skummet kultur) og pene skåler til å ha det i. Dette er mine yndlingsskåler til rømmekolle.

1. Ha i litt kulturmelk (ca ½ - 1 dl)


2. Bland i litt helmelk og bland det med en gaffel.
3. Fyll så opp med mer helmelk til det er ca 2½ dl væske i hver skål

4. La det stå litt tildekket i ca 1 døgn - så er den ferdig til å spises. Da har det tyknet og blitt som litt tykk yoghurt på konsistens. Sånn omtrent da.

 Jeg bruker å legge denne skjærfjøla på, for det er viktig at det kommer luft til også. Det må ikke være helt tett.

Jeg spiser den med sukker og kavring strødd på. Mmmm. Ikke rør rundt i rømmekollen, spis fra kanten sånn som du spiser grøt.
Rømmekolle skal visst egentlig lages av bare melk som får stå og stivne. Det tar lenger tid, så kulturmelken gjør at prosessen går raskere og mindre sjans for at den får rar smak. Det går sikkert an å lage med melk/rømmeblanding også. Jeg liker denne så godt så derfor har jeg aldri prøvd rømmevariant, men det er sikkert like godt.

- ha en flott mandagskveld, alle sammen - 

4 kommentarer:

 1. Oj den var jeg mer skeptisk til ja.. :-D

  Er litt: melka-skal-rett-fra-kjøleskapet-menneske.

  Kanskje jeg tør prøve melkekolle en dag.

  Ha en fin tirsdag!

  ~elin~

  SvarSlett
 2. Vet inte om det är fil du lagat? Jag brukar tillverka fil på det där viset, på somrarna. Så gjorde också min mamma när jag var liten :) Det är ngt speciellt att tillverka sin egen fil.

  Här har det varit mulet och regnigt de senaste dagarna och jag har faktiskt njutit av det. Man får med gott samvete göra saker inomhus :)

  kramar från österland

  SvarSlett
 3. Hei og tusen takk for hyggelig hilsen! Jeg har aldri smakt rømmekolle før, men det kunne vært morsomt å prøve det en gang. Så flink du er til å dele oppskriftene dine med oss. Rabarbragrøt er kjempegodt, kald rabarbrasuppe på sommeren er deilig og det er også rabarbrasyltetøy...særlig til vafler! Ha en flott uke, klem fra Jorunn

  SvarSlett
 4. Oj, du har jo mange gode gamle oppskrifter på lager!! Har spist rømmekolle som barn en gang, men husker ikke helt smaken? Men vet ikke om jeg tør prøve altså... Er ikke så "sterk" på kulturmelk, nemlig... ;-) Men nå har jeg faktisk funnet en som er god på smak; Activias mangokulturmelk! Kjempegod med mûsliblanding :-) Det er vel mer "moderne og lettvint"-varianten det da... ;-)

  Ha fine dager der oppe i nord! Ikke så lenge til vi kjører nordover heller forresten; i år går ferien langs norske veier, nesten så langt nord som du kommer i dette landet... Gleder oss :-)

  Klem

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar, det setter jeg stor pris på :-)