søndag 9. januar 2011

Brødbakst med kaldheving

Jeg har fått en brødoppskrift fra ei kjær kollega, og de skal stå til heving over natta. Hun har funnet oppskrifta i en blogg, men husker ikke helt hvor - så jeg kan ikke ære den som æres bør. Der hun trodde den var fra fant vi den ikke så........
(mandag 10. - jeg fant tilfeldigvis hvor denne oppskriften hadde sitt opphav - du finner det her, og der er det mange gode brødoppskrifter)
Her er de før nattens kaldheving tar til.

Brødene er kjempegode og superenkle å lage, men det tar noe tid da de ikke er ferdige før dagen etterpå.

Bland først alt det tørre:
375 gram havregryn, 1 kilo mel,  2½ dl solsikkekjerner, 1½ dl sesamfrø, 1½ dl linfrø, 2 ts salt og 1½ pakke tørrgjær.
Væske: 5 dl melk, ca 7 dl vann og ½ dl olje. Bland væsken med det tørre og ha deigen over i 2-3 former. Husk at væsken skal være kald. Det heter jo brød med kaldhev, men jeg sier det likevel for sikkerhets skyld. Deigen blir veldig løs.
Jeg bruker 2 stk 2-liters former. Hvis du har mindre former bør du bruke 3.
Sett brødene i kald ovn over natten, og stek de morgenen etter på 200°C. Jeg som bruker to store former hadde de i ovnen i 80 minutter, hvis du bruker tre kan du bruke litt kortere tid. Lykke til.

Jeg forandret litt på oppskrifta. Jeg tok 1 dl vann og varmet opp med en stor ts honning i slik at honningen løste seg opp. Hadde i resten av vannet og melka. Grunnen er at gjæren hever seg bedre når det er søtstoff i deigen, og så gjør det litt med smaken også. Tror jeg :-)

Ferdigstekte!
Når jeg nå var inne på kjøkkenet med kameraet så kan jeg vise frem  den søte osteklokken jeg kjøpte på Webloppis like før jul. Den vakre lille duken har mammas tante brodert.

Tusen takk for alle kommentarer og gode råd om hva jeg kan gjøre med bordet i innlegget under. :-))


- Ha en fin søndagskveld, og velkommen tilbake. -

7 kommentarer:

  1. Den oppskriften på prøves!
    Det må jo bare bli en slager om jeg kan sette deigen om kvelden, så kan mannfolket hive de i ovnen slik at jeg og småttisene får nystekt brød når vi står opp;-)

    Ha en strålende uke, Klem♥

    SvarSlett
  2. De så jo veldig gode ut , da og veldig praktisk å la de heve over natten.
    Alltid kjekt med tips....tenker på det med søtstoffet. Og litt søtt må det være ;)
    Nydelig osteklokke . Og så søt duk. Heldige du ♥

    Ha en fin kveld..eh..snart natt ;)
    Klem fra Ingunn :)
    PS.
    Det blir spennende å høre hva du gjør med bordet ;)

    SvarSlett
  3. Tusen takk for kjempekoselig hilsen hos meg, blir så glad!
    Den oppskriften hørtes veldig god ut! Har planer om å prøve meg på endel forskjellige brød fremover, så det skal bli spennende :)
    Nydelig osteklokke og duk også!
    Ønsker deg en fin uke :-)
    Klem fra Bekka

    SvarSlett
  4. Sikkert veldig mettende,disse deilige brødene!!
    Så koselig osteklokke!
    Håper du har en deilig kveld!
    Her striregner det,men det er skjønt å sitte her og vite at jeg ikke skal eller må ut!!
    Goe klem fra Sol

    SvarSlett
  5. Du verkar vara sjungglad (= påhittat ord)! I morgen, i morgen...

    Jag har en prick likadan ostkupa, men fatet ser annorlunda ut. Så vackert det är med den vita duken. Tack för det tipset!

    Härliga bröd som doftar ända hit till Finland!

    kramar

    SvarSlett
  6. Hei! Jeg vil gjerne gi deg "The Stylish Blog Award"!

    The Stylish Blogger Award er en stafettpinne-utnevnelse.

    Hvis du vil ta imot den må du:
    * fortelle 7 ting om deg selv
    * velge ut 15 fra din egen bloggroll og gi "The Stylish Blog Award" videre til dem
    * linke en takk tilbake til bloggen du fikk "The Stylish Blog Award" av og gi beskjed til de 15 du velger om at de har fått en award!

    Gratulerer og god klem til deg :)

    SvarSlett
  7. Dette innlegget må jeg vise til min bedre halvdel. Det er han som er brødbake-personen i dette hus, og jeg håper han synes dette var veeeldig lurt! For det synes nemlig jeg.

    Fin osteklokke du fikk tak i. Litt ekstra stas å dekke bord med en sånn!

    Klem

    SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar, det setter jeg stor pris på :-)