tirsdag 30. november 2010

Dette er egentlig ikke et innlegg....

Hei.
Jeg bare driver og prøver ut en del ting i Picasa før jeg starter julekalenderen min i morgen tidlig kl. 09.00 så derfor blir nok bloggen å skifte utseende en del ganger i løpet av kvelden, kanskje.
Hvis noen kan fortelle meg hvordan jeg kan få headingbildet mindre så blir jeg glad.

Kom veldig gjerne tilbake i morgen for da er julekalenderen startet - og som en riktig julekalender skal være så blir det også noen julegaver......


Min vakreste julekalender - har ikke "råd" til å åpne lukene så den er fremme nå tredje året på rad - hittil ...søndag 28. november 2010

Jeg - en skapsvenske

Jeg liker Sverige.
Jeg liker å feriere i Sverige.
Jeg liker svensker.
Jeg liker å lese svenske interiørblader. Spesielt nå før jul...
Jeg har en god del saker og ting fra Sverige
- Jeg hadde også en svensk oldefar...
- foreldre som bodde noen år i Sverige, lenge før jeg kom som en overraskelse på deres "gamle" dager :-)

I sommer var vi noen dager i Luleå, og når vi besøkte Gammelstan så kjøpte jeg blant annet dette vakre kortet som er av en akvarell laget av Lena A Linderholm.
På baksiden står det oppskrift på Doroteakaka. Vi ble så lystne på noe godt i dag i kulden, så da ble Doroteakakan prøvd.

"Här er en kaka fylld av smak og inpiration från midnattsolens, den vita snöns og renarnas Lappland. " var beskrivelsen på denne. Akkurat nå er midnattsolen langt borte, men kaken smakte godt den. Vi har stek i ovnen til første adventsøndagsmiddag så vi får heller smake mer etterpå.


Som sagt så bodde mamma og pappa i Sverige når de var helt unge, så mye av deres husholdningsting var tatt med derfra. Her har jeg satt sviblene i de vi brukte å kalle for "svenske norgesglass". Lokket ligger under som fat.

Adventslysene har også kommet fram. I år er det kongler fra hytta og rognebær fra hagen som er pynten. Jeg har bestilt tall til å henge på så de kommer nok like over helgen går jeg ut fra. Lyset tenner vi i kveld.

Adventstjerna er på plass.
(auda, må visst gjøre noe med den ledninga, utrolig hvordan en ser ting bedre på bilder enn "in real life").
Det er en av de "ordinære" som har vært i handelen i årtier, men det er stjerna vår - og det skal den fortsette å være. Kanskje kommer det flere stjerner til huset etter hvert, tja, men denne er en del av tradisjonen her i huset :-)

Ha en trivelig og fin søndag alle sammen, og så er dere hver og en invitert til å følge min adventskalender.
Neste innlegg blir "luke nr 1" - onsdag 1. desember kl. 09.00 - presis!
lørdag 27. november 2010

Julemagasinoppbevaringsinnkjøp

Nei, jeg har i grunnen ikke vært på leiting etter noe spesielt skap, veske, eske eller annet til å oppbevare julemagasinene i.
Men av og til dukker ting plutselig opp - og så plutselig vet du hva du skal bruke det til, selv om du ikke har gått og tenkt "at det hadde jeg trengt"....

Det var julemesse i byen jeg bor i dag. Jeg visste at en av gavebutikkene i byen skulle ha "stand", og også selge en del gamle ting for anledningen.

Joda, der stod denne fine gamle kofferten - med hjertemerkelapp:

Den er i en lekker brunfarge, og med slitte trebeslag (heter det beslag forresten?) - og den gikk an å åpne. Plundret litt med det da jeg kom hjem, men min kjære fant ut hvordan.

Vi har egentlig ikke plass til denne kofferten, hvertfall ikke hele tiden. På tur med den ned i bilen fikk jeg den gode idé.
Det skal stå fremme nå i advent og jul, og der skal jeg oppbevare julebøkene og juleheftene. Ellers i året skal den få oppbevare julemagasinene mine. Jeg bruker å gjemme noen av de fra år til år - og når de blir tatt frem igjen er de som kjent blitt "nye".

Litt rusten ved stiftene, men pytt 

Har så smått begynt å gjøre klart til første søndag i advent.
Denne henger i kjøkkenvinduet, men jeg synes ikke sleden skal være tom så jeg skal finne en liten nisse å sette i.

Ellers så er det kaldt her i landsdelen nå. Vi var og kikket til hytta i går, og da passerte vi et punkt på veien hvor det er en slags "kuldegryte". Emblas elskede og hans elskede bruker å ha en liten gjettekonkurranse når det er kaldt og skal forbi der. Han gjettet på -18° og jeg tippet -21°.
Jeg vant !!!!!


Jeg har en fått en ny følger, og ønsker hjertedama veldig velkommen.

- ha en fin lørdag alle sammen -

torsdag 25. november 2010

Juletrelys uten ledning ♥ - og loppekjøp med "dårlig samvittighet"

Jeg er nå stadig innom den kjære bruktbutikken for å se om de kanskje har fått inn en sånn grønn gammel kjøkkenvekt som jeg ønsker meg. Emblas elskede sa i dag at: Du må skjønne de setter ikke ut noen slags form for vekt nå før jul, den kommer i begynnelsen av januar - det er da vektsesongen starter. Tja, kanskje det - kjøkkenvekten glimret med sitt fravær i dag også, men der den glimret med sitt fravær glimret andre ting med sitt nærvær!
Denne søte ildfaste skålen/fatet fra Stavanger Flint klarte jeg ikke å la stå igjen. Hvorfor skulle jeg la den stå igjen tenker du kanskje? Vakker, billig og praktisk som den er. JO, saken er nemlig den: Det var ikke bare denne skåla de hadde i akkurat dette mønsteret.
De hadde åtte suppeskåler,
to flate tallerkener og 
åtte eggeglass også.
Her er det min dårlige samvittighet kommer inn. Det hadde jo sikkert vært veldig hyggelig hvis alt det andre ble kjøpt av en og samme person at den personen også kunne fått kjøpe dette fine fatet.
Men som min kjære sa til meg: Det kan da ikke du gå og bekymre deg for, det er jo ikke sikkert alt det andre blir solgt til en og samme person....
Nei, han har rett i det. Jeg skal heller glede meg over det vakre, feilfrie fatet, og finne noe god spise å fylle i det. Til helga kanskje?
I gratisbladet "Vi i villa" stod det reklame for juletrelys uten ledning og hvor en slår lysene på med fjernkontroll. Det hørtes lurt ut, det er nå noe herk å få juletrelysene på og så har de en tendens til at det alltid blir en del av treet som står der uten lys så jeg sjekket siden http://www.juletrefoten.no/  De så riktig så flotte og greie ut, men jeg syntes de var for dyre. Det blir lys med ledning i år også. 

Å, ja - en ting til i dag...
Kjøpte disse små skålene også. Jeg er litt svak for farget glass, og gjerne når det fargete glasset er grønt. Er det noen som vet hva de er til. Det er to ben og en liten hank på de. De er ca 8-10 cm diameter.


Ha en fin torsdagskveld, og takk for at du titter innom.
Jeg må reklamere litt for Embla-kanels julekalender som starter 1. desember. Følg med, følg med.......


tirsdag 23. november 2010

Mens vi venter......og inspirasjon

Nå klør jeg i fingrene etter å gå i gang med julepyntinga, så jeg har startet sånn litegrann.
 
Har noen norgesglass stående og de er så koselig å ha fremme synes jeg. 


Så en annen blogger hadde lagt telys i glasset - lurt - så da fikk hermegåsa "jeg" lyst til å gjøre det samme.
Og så får det røde brettet som vises i bakgrunnen stå fremst en stund :-)
Det er ganske skarpt i fargen så det blir litt heftig å ha det fremme lengre tid av gangen - men noen dager nå før advent går helt fint.
Jeg liker å bytte om på tingene som står framme for da "oppdager" en dem liksom på nytt. Når de står for lenge på et sted blir de liksom "usynlige" etter hvert.


Årets første dadler er kommet i hus, og de var utrolig gode. Ærlig talt så har jeg ikke smakt så saftige og myke dadler før. Husker dadlene før i tiden i de små treeskene. De var gode, men de hadde en sånn hard "kant" på den ene siden som jeg ikke var så begeistret for. Men en slik gammel treeske som de lå i skulle jeg gjerne fått kloa i.
Her er litt reklame for dadlene, men jeg husker ikke hvilken butikkkjede. Kiwi, Ica eller Sparkjøp.
 Her i nord er det nydelig klarvær og -9° ute akkurat nå.
Var det noen som sa fint vær til å fryse glasslykter i? Tja, kanskje det....
Fikk en utrolig god idé ang fra danske BoligLiv som kom i posten i dag ang lyslykter.

Ha en fin tirsdagskveld alle sammen, og koselig at du tittet innom. ♥

søndag 21. november 2010

Kongler, lutefisk og nye sokker

 Vi var tidligere i dag en liten snartur og kikket til hytta når vi nå først var ute og kjørte i den retningen i et annet ærend. På stien opp til hytta ligger det de lekreste kongler - masse kongler. Her er det snakk om hundrevis - de er så dekorative der de ligger og gleder oss som går forbi. 
Snøen glimrer med sitt fravær, så jeg plukket med meg noen i dag for å dekorere med til jul.Nei, jeg vet ikke helt hva og hvordan ennå. - men det tar jeg med knusende ro, for er det noe jeg vet så er det dette:
Det blir å komme inspirasjon fra en eller flere blogger så når jeg vet hva jeg skal bruke de til så ligger konglene klare til bruk! Imens får de ligge på det blå fatet og vente.
 Litt senere i dag skal vi lage årets første lutefiskmiddag.
Mmmmm. Ertestuing, sennep og baconterninger er fast tilbehør. Fisken tilbereder vi i stor kasserolle hvor den ligger på rist og blir dampet ferdig.

Ellers så strikker jeg litt julegaver om dagene, og her får dere se et par sokker som er nesten ferdige. Jeg er med i håndarbeidsforumet ravelry, og denne gangen fikk jeg lyst til å prøve et av de mest populære sokkemønstrene. Det er over 11.000 forskjellige sokkemønster der inne, og disse ligger høyt på lista.
De er kjempeenkle å strikke så dette mønsteret blir kanskje benyttet flere ganger. Når jeg skriver kanskje så høres det kanskje ut som jeg er bare sånn "bob-bob" fornøyd, men det er ikke tilfelle. Jeg elsker å strikke sokker, og det er så utrolig mange fine mønstre jeg ønsker å prøve :-)
Dette mønsteret heter "nutkin", og du kan finne det her.


Nærbilde av mønsteret
 
Fant rosa julestjerne i år  - det hadde jeg ikke sett før.

Så vil jeg ønske hjertelig velkommen til to nye følgere. Lisbet og Ingunn som har bloggene Carpe diem og hverdagsperler. Håper dere vil like dere her.

- ønsker en fin søndag til alle som besøker bloggen min i dag -


lørdag 20. november 2010

Se min kjole....

den er alt for liten ♪
Alt hva jeg eier,
det er trangt som den....
Det er fordi jeg elsker sjokolade ♫
- og fordi at "Minde" er min venn


Måtte kjøpe posen med julesjokolader fra Minde i dag og de var ikke så verst!
Nei, det er ikke sjokoladebitene som er så store - det er bare mitt etasjefat som er så bitte lite.

Og så måtte jeg bare vise frem den søte juleduken fra 40-50 tallet jeg fant på loppebutikken til 10 kroner.
Dere skal få se mer til den i nyvasket og strøken versjon etter hvert.

Har forresten fått mange kommentarer og et par mail om det klokkeskrinet jeg skrev om litt lenger ned. Det er av merket Riverdale, og jeg kjøpte det på butikken Celines Hus som er drevet av denne bloggeren. Hun skal starte nettbutikk så det går kanskje an å ta kontakt hvis noen ønsker et slikt.  

Ha en fin lørdag, og så hyggelig at du tittet innom bloggen min.

fredag 19. november 2010

Sånn, der var jeg også i gang

Nå har jeg lest og sett det ene koselige juleinnslaget etter det andre her i bloggverden, og jeg blir mer og mer ivrig etter å pynte til jul.
Her hos oss bruker vi å henge opp adventstjerne og sette opp adventstake første søndag i advent og så kommer resten på lillejulaften. Gjennom årenes løp har julesamlingen vokst seg rimelig stor, og luksusproblemet er at alle dukene og pynten ikke rekker å bli brukt. 

I år skal vi starte tidligere ☺
Jeg har innsett at tidene har forandret seg. Juletreet skal fortsatt nå til taket, og pyntes lillejulaften - men jeg skal pynte litt mer litt tidligere. 
Jeg skal pakke inn de allerede innkjøpte pakkene og la de ligge til pynt.
Jeg skal lage julekakene tidligere, det er tross alt i adventtiden de smaker best. 
 Her ligger størstedelen av julepynten. Denne lofotkisten står i stua, og inneholder bare julepynt. Den har faktisk vært med på lofotfiske - vet ikke helt når, men for ca 100 år siden.
Har noen et forslag til plante som passer i Höganäs-krukken ved siden av?
Har tenkt litt på oliventre, kanskje.
Mine foreldre bodde i Sverige noen år lenge før jeg ble født, og denne krukken ble med derfra.

Tenkte en gang å male den, men jeg er glad jeg ikke gjorde det. Er blitt så glad i den slik som den er

Kiste med innhold
Den er malt innvendig i en koselig gammelrosa farge, og har et "hemmelig" rom i lokket. Hmmm. Kanskje jeg skulle se etter om det er noe der? Har faktisk ikke sett etter selv om jeg fikk kisten hos mamma for ca  15-20 år siden. Helt sant - at jeg ikke har kikket altså! Nå må det sies at det er noe med låsemekanismen så jeg tror ikke jeg får lokket åpnet uten å ødelegge det, og det er ikke noe bevegelig der inne så det er nok tomt. Men en kan jo aldri vite. :-)

Vel - tilbake til julepyntinga. Det som får hentes først frem i år er to krus vi fikk i julegave i fjor som vi ble så betatte av. De ble julekrusene med stor J momentant, og vi brukte dem hver eneste dag.
Søte småbilder på siden også.

- ha ei fin helg, tenk neste helg starter advent -
Jeg vil også takke for alle hyggelige kommentarer - prøver å være flink å skrive kommentar tilbake, men vil gjerne si tusen takk her på bloggen også. Det er så trivelig med respons, og jeg blir så jublende glad!

onsdag 17. november 2010

Fordi han fortjener det...

Her har jeg et kjempegodt gaveforslag til mennene i husene.

Ligner mannen i ditt hus på mannen i mitt hus så er han nok glad i klokker.

Jeg fant på en butikk her i byen et lekkert klokkeskrin som Emblas kjære fikk i gave.

Her er boksen sett fra siden, og det er plass til seks klokker i det.


Her ligger de på rekke og rad.

Det må vel bli det nærmeste et "herresmykkeskrin" ?
Det falt hvertfall i smak hos Emblas elskede.

Denne ønsker jeg meg til jul...

Bilde fra ellaskitchen.com
Jeg kunne veldig godt tenke meg en slik på kjøkkenveggen - hvis jeg hadde hatt noe ledig plass til den da. Synes disse "gammeldagse" skuffene til å ha mel, sukker etc er så søte. Hadde ei tante som hadde slike under kjøkkenskapene, og jeg var så betatt av dem husker jeg.

Jeg har i tidligere innlegg lagt lenke til ellaskitchen.com. Jeg synes hun har så mye lekkert i sin kjøkkenkolleksjon. I dag tidlig hadde jeg litt tid til overs og satte meg ned for å kikke litt på sidene hennes. Hun kaller sine produkter "norwegian style" og i dag fant jeg at hun har lagt inn litt om sin historie på hjemmesiden sin.

Hun har nemlig norsk bestemor, og.... nei, vet du...historien bak produksjonen av disse lekre varene er så fin at jeg vil heller du går inn og leser den selv hvis du vil og har tid (tar bare 1 minutt) - det blir ikke det samme med en kort gjenfortelling av meg.
Trykk her.

- ha en fin onsdag, og takk for at du tittet innom -

tirsdag 16. november 2010

Fremdeles forelsket.... ♥♥♥

Jeg abonnerer på KK, og sjefsredaktørens innlegg fremst i bladet leses alltid først. Hun er som ofteste knakende god å ordlegge seg, og noen ganger enda bedre!
I forrige uke var jeg særdeles enig i det hun skrev - nemligt at en kan falle pladask, få bankende hjerte og rett og slett bli forelsket i en interiørting. Når hun skrev om sin elskede stol, tenkte jeg på mitt elskede gulvteppe!
Vi møttes 2. desember 1994! Jeg var i Bodø på jobbreise, og søstera mi bodde der på den tiden. Vi gikk en butikkrunde på ettermiddagen da hun sa at vi måtte innom en butikk som hun visste jeg ville like. Det var mørkt og kaldt, og de som har vært i Bodø en vinterdag, vet at en vinterdag i Bodø er akkurat det. De hadde mye fint der - deriblant noen gamle tepper fra 1920-tallet.
Jeg falt pladask for dette teppet, og bare måtte kjøpe det.
Det var før nettbankens og mobiltelefonens tid så jeg fikk låne telefonen og ringt til min bank og pr. telefon fikk jeg overført penger fra sparekontoen til bankkortet slik at jeg kunne springe til nærmeste minibank og få tatt ut penger slik at jeg kunne kjøpe det.
Dagen etter måtte det ordnes plass på spesialbagasje på flyet til teppet, men alt ordnet seg greit og jeg fikk mitt elskede teppe med meg hjem.
Nå har jeg hatt teppet snart 16 år, og deler vår fjerde bolig sammen. Hvor mange steder teppet har bodd vet jeg ikke. Det er som sagt fra 1920-tallet og opprinnelig fra Iran (tidligere Persia !!)
Som teddybjørnen i Alf Prøyssens vise hvor "håret preller av" etter som tiden har gått så skjer det samme med det elskede gulvteppet mitt.
De hvite flekkene dere ser er ikke støv, men teppet som begynner å miste noe av "håret". Jeg er ganske fortvilet, jeg innser at det kanskje må flytte til et
mindre trafikkert sted.
 - Gjesterommet eller noe sånt, men kanskje klarer jeg å finne et tips et eller annet sted på hvordan jeg kan sette inn litt "hairextension" slik at det fortsatt kan ligge under salongbordet. Jeg er overbevisst om at det - slik som Marianns teddybjørn - trives best der det skjer noe. For som teddybjørnen sa om sine alderstegn: det er mye bedre enn å legges bort et sted, med silkebånd om halsen sin og aldri være med.

- ha en fin tirsdagskveld, og takk for at du tittet innom - 

søndag 14. november 2010

"nostalgisk" funn og sjal i wollmeise

Har begynt så smått å kjøpe litt julegaver. Det er nå utvalget er størst, og vi har så mange flotte butikker her i byen jeg bor. Selv om det er artig å handle på nettet, og finne ting og tang både fra inn- og utland så vil jeg GÅ til butikkene og holde på og løfte på varene + støtte opp om butikkene i nærmiljøet. Så det blir en blanding av både netthandel og butikk for mitt vedkommende - sånn 80/20 i nærbutikkenes favør :-)
Bortsett fra garn, der er det nok motsatt.
Var i uka innom en av butikkene her, og der fant jeg denne skjønne lille boksen. Da dukket det et minne fram fra glemselen,  jeg hadde et puslespill som liten med nøyaktig dette motivet. Da måtte selvfølgelig den lille boksen med engelen og de små barna få bli med hjem.


Og så passet den så godt sammen med en annen sinkboks jeg kjøpte tidligerer i høst i Danmark.

Ellers så var det julemesse i går. Mye glade folk og fullt hus hele dagen. Mye flott håndarbeid og annet til salgs.
Hadde en del av det jeg laget med meg hjem igjen - så nå har jeg noen hjemmelagede julegaver "i boks". Hihi :-)
Jeg hadde to sjal i wollmeise til salgs. Det ene skal jeg gi bort i julegave, og det andre tenkte jeg å selge her hvis noen er interessert.

Wollmeisegarnet er laget i Tyskland, og handfarvet. Det er ekstremt vanskelig å få tak i. Det legges ut for salg en gang i uka på Internett, og da må en være lynkjapp på tastene for å få tak i noe. I løpet av få minutter er det tomt, og de mest populære fargene er omtrent "umulig" å få tak i. Mykt og deilig varmt merinoullgarn som bare blir mykere og mykere etter vask, og det kan vaskes i maskin. Hadde "lus i magen" første gang jeg hadde noen wollmeisesokker i maskinen, men de ble like fine.


Blåfargen er noe mørkere i virkeligheten enn den ser ut her. Kornblå heter fargen.

Oscilloscope heter dette sjalet som har fargen Neptun - sjøgrønn farge.

Siden garnet er så mykt og lett så liker jeg å bruke mitt eget sjal med spissen ned foran og så tulle det rundt halsen. Spesielt nå om vinteren.

Aestlight heter dette sjalet - et tradisjonsmønster fra Shetland.

Ha en fin søndagskveld, og takk for at du tittet innom. Du er hjertelig velkommen tilbake ♥

fredag 12. november 2010

En liten loppe - og en hyggelig award

Den 12. er lønningsdag så i dag var jeg og Emblas elskede på en aldri så liten shopperunde. Nå må jeg nok si at kroneprisen for den lille "loppen" var så pass lav at en neppe trengte "å vente til lønningsdag" for å tåle innhugget i pengeboka.

Har kanskje tidligere nevnt at vi har en bruktbutikk her hvor de også har en liten kafé og på fredagene har vi ofte tid til å stikke innom der. Har jo mine saker jeg leter etter, og da finner en ofte andre småting som en faller for. Denne gangen hadde de ekstra mye lekre skåler og kakefat i pressglass, men det var denne som fikk bli med hjem i dag:

Denne søte lille håndvispen.

Mannen i kassa visste ikke hva den kostet så han sa jeg skulle få den for ti kroner. Det må da være mer enn nok tilføyde han. Nåja, jeg hadde gladelig betalt både 11 og 12 kroner for den, jeg! :-))

I går fikk jeg en koselig award fra Mimmi-Leone som har en av de bloggene jeg ivrig titter innom. En skikkelig kreativ blogg som jeg anbefaler dere å besøke,og så er hun så flink å skrive hyggelige kommentarer.

Med awarden følger det fire ting en må gjøre:
1. Takke pent til den du får den av.
♥ hjertelig tusen takk søte Mimmi-Leone, jeg ble kjempeglad.

2. Sette inn bilde av awarden:

3. Fortelle om tre ting du liker å gjøre.
Hmmm..... jeg velger å fortelle om  tre ting som er aktuelle nå i disse herlige førjulstider
  • Lage fine julekort
  • Finne gode oppskrifter og planlegge adventsmiddagene som vi har tenkt å ha i år. Ser at det er blitt mer og mer vanlig med julemiddager før jul, og vi har alltid samlet de i juledagene tidligere. I år skal vi prøve en ny vri og vi starter første adventsøndag med and.
  • Prøve å finne julegaver som mottakerne blir glade for.
4. Gi den videre til noen andre blogger.

Denne gangen velger jeg å si "ingen nevnt, ingen glemt".
Det er så mange fine blogger, og jeg får stadig flere favoritter på bloggrollen min, og jeg prøver så godt jeg kan å lese hver gang noen av disse har nye innlegg. Så hvis du finner din blogg der så er du av de jeg synes fortjener en award.

Nå skal jeg av gårde for vi skal legge ut salgsvarene til messen,  og ordne klart til i morgen. Da blir det tidlig opp for jeg skal lage noe hjemmebakt for salg. Nå som jeg har oppdaget Trines mektige matblogg så er det ikke lenger noe "lotteri" når jeg skal prøve meg på gjærbakst - den blir som den skal være - alltid! 

- ha en flott fredagskveld, og takk for at du tittet innom -