søndag 19. desember 2010

it is jul and we have free- luke 19

It is a deilig julenight
and all the stjerner shining bright
Yes it is jul and we have free
I think helt trygt that we can si

For noen år siden fikk vi denne kvernkallen i julegave hos søster og hennes mann. Den står på trefot og huset, nissene og kvernen er laget av papp. De hadde fått tak i den fra en i Stavanger som lager slike.


Vi hadde en nesten lik som stod på kaminen hjemme. Når det blir varmt under så "starter" kvernen, og den er trivelig julepynt. Nå hadde vi dessverre branntilløp i huset vårt natt til tredje juledag når jeg gikk i sjuende klasse så det meste vi hadde av julepynt måtte hives, deriblant kvernkallen. Ble kjempeglad da det dukket opp en kvernkaill.  :-)

Jul er ofte preget av tradisjoner og minner. Jeg lovte dere oppskriften på min yndlingsdessert. Det var en dessert vi hadde ofte når jeg var barn, og det er en sånn typisk gammeldags rett. Åja, det brukte bestemora mi å lage er en typisk reaksjon når denne blir nevnt. Det navnet jeg er vant til er "russepudding", men i kokebøkene bruker det å stå russedessert.
Veldig enkel å lage: Du trenger blåbærsaft, semulegryn, litt sukker og vann.
Kok opp ½ liter sterk saft, 3 ss semulegryn og litt sukker. Jeg bruker 1 ss, men den må ikke være toppet.
Jeg har litt mer enn 3 dl vann og nesten 2 dl saft.


Kok dette i 15-18  minutter på svak varme. Jeg passer på den og visper svakt mens den koker. Veldig greit å lage, brenner seg aldri fast!
Det er dampen fra kasserollen som gjør bildet så uklart

Med en gang du tar det av platen så visp det opp til det blir lett og luftig og får en fin gammelrosa farge. Jeg bruker håndmikseren rett i kasserollen.

Ja, etter et par minutter med mikseren så blir den så lys og luftig :-)

Hell det over i en fin bolle og la det stå kjølig til den skal spises.


Spises med helmelk, fløtemelk eller vaniljesaus på. Mmmmm.
Den smaker best med blåbærsaft, og det er da du får den lekre fargen. Husker vi lagde den på skolekjøkkenet på 70-tallet en gang og da brukte vi husholdningssaft. Det ble en grumsete farge, og den smakte ikke like godt. Men årsaken kan være at for meg som var vant til blåbærvarianten så ble det rett og slett "feil" smak.

Semulegryn er en lite brukt grynsort tror jeg, men det er kjempegod til vanlig grøt også. Bare et lite tips i fall du vil lage russepudding, for når en bruker bare 3 ss så tar det jo sin tid å få brukt opp en hel pakke. I dag er det Emblas elskede som skal lage middag - en av hans spesialiteter står på menyen. 

Nå er det bare en skoledag igjen før det blir juleferie - hvertfall på skolen jeg underviser:

Her får vi et kort utdrag fra Astrid Lindgren: Regner med at dere også har det travelt i disse dager, og ikke har tid til å lese milelange blogginnlegg.
På skolen merkes det også at julen er nær, frøken leser julefortellinger og de får lære julesanger. Marikken kommer hjem og synger dem for Lisabet.
Og med et har Marikken juleferie. 'Æsj, at vi absolutt må ha juleferie" - det sa hun den første skoledagen  for lenge siden. Men nå har hun vært skolepike et helt halvt år, nå syns hun at juleferie er nesten like godt funnet på som hele julen.

- ha en fin fjerde søndag i advent alle sammen ☺ -

2 kommentarer:

 1. Denne varianten har jeg ikke sett før, ble herlig farge på den.
  Hjemme og hos mormor var det ofte servert semulepudding med rød saus til dessert, kjempegodt!
  Her laver det ned med snø, og julestemmninger er absolutt tilstede.
  Ha en fin adventssøndag!
  Klem T

  SvarSlett
 2. Hei.
  Setter pris at du tar deg tid til koselige kommentarer hos meg ♥
  Og som alltid er det fornøyelig å lese innleggene dine.
  Fint at du fant en kvernkaill !
  Når det gjelder russeDESSERTEN som vi sier , har jeg lært å lage den med solbærsaft.men kanskje jeg skulle prøve med blåbær. Fargen var så fin ;) Dette er faktisk yndlingsdesserten til min eldste datter som nå er 36 !!!! Hmmmmm.. ;)
  Nå snør det her og under snøen er det is. Ikkeno gøy å kjøre på , men sånn er det ;)
  Ha en fortsatt god adventssøndag :)
  Klem fra Ingunn :)

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar, det setter jeg stor pris på :-)