mandag 13. desember 2010

Svart senker natten seg - luke 13

Svart senker natten seg
i stall og stue
Solen har gått sin vei, skyggene true
Inn i vårt mørke hus, stiger med tente lys
Santa Lucia - Santa Lucia.
 
Dagens sangstrofe var nesten selvskreven nå i dag på Luciadagen. Luciafeiring er jo mer utbredt i Sverige enn her - hvert fall før. Nå er det mer vanlig med Luciafeiring i skoler og barnehage, og de svenske lussekattene er blitt oppskattede julekaker her også. Jeg lurer nå på om jeg ikke har et gram safran innerst i skapet, og med mine gode erfaringer med denne damens oppskrifter...... kanskje det blir lussekattebakst her i huset også - for første gang.

Ellers så er svenske julekakeoppskrifter det som benyttes mest her i huset. Som jeg tidligere har nevnt så bodde mine foreldre noen år i Sverige da de var nygifte, og mamma brukte (slik som jeg og mange andre også gjør) å skrive oppe i hjørnet hvem hun hadde fått oppskriften av. I mammas oppskriftbok står det flere steder "Sevie" eller "fru Jonasson" - to eldre nabodamer hun hadde nede i Småland. Mine favoritter var og er disse:

Brune Brød
200 gram smør (mamma brukte å blande smør og margarin, 100 gram av hvert)
200 gram sukker
400 gram mel
1 ss sirup
1 eggeplomme
2 ts natron

Smuldre mel, sukker og smør. Tilsett sirup, eggeplommen og natron. Rull det til stenger som avkjøles i kjøleskapet en stund. Skjær skiver og trykk fast en rosin på midten av hver kake.
Slik er oppskriften, men jeg syntes deigen ble litt vanskelig å få til å henge sammen så jeg tok hele egget i stedet for bare eggeplommen og de ble like fine og like gode - bare enklere å jobbe med. De skal stekes på ca 180 grader i 10-12 minutter. De er myke når du tar de ut av ovnen, men blir helt sprø etter en bitteliten stund. De skal være lysebrune. Denne oppskriften gir ca 100 små kaker.

Så  hvis du har lyst å prøve en ny variant småkake i år, så er disse veldig gode. De blir sikkert gode med en liten non-stop eller mokkabønne på midten i stedet for rosin. Hadde tenkt å prøve det selv en gang, men - - - tradisjon er tradisjon - og hvertfall i jula. Men i går hadde jeg ikke nok rosiner så det ble en liten mandelbit på noen av kakene.

Jeg er så glad for at jeg har fått tak i slike kakebokser som vi pleide å ha julekakene i. Min søster har de som mamma hadde, men i mitt andre innlegg på bloggen skrev jeg om jeg hadde fått tak i slike bokser.   
Når det nå er en "svensk" dag på bloggen med Lucia, svensk oppskrift og svenske kakebokser så må jeg få vise frem min søte piketitter som jeg har kjøpt fra samme sted. Den har fått plass på kommoden på badet, og her har den fått ørlitte grann julepynt: Mine nye skøytejulekuler og juleøredobber.
 Ellers så gikk det ikke så bra med mine julekurvforsøk, men jeg skal forsøke meg på en stjerne som kreative Vilma hadde lagt lenke til. Titt her hvis du også har lyst å lage vakre stjerner til vinduet.

Dagens lille musikksnutt - Santa Lucia med selveste Elvis Presley.

- takk for alle hyggelige kommentarer, håper du titter innom i morgen også -


  8 kommentarer:

 1. de brune brødene skal bakes idag:) Visste ikke at den lille speilkommoden kalles piketitter, men navnet passer jo:) Jeg har malt en slik hvit, den er kjøpt på loppis og er fra Micki:)
  Skal sette deig til brune brød jeg nå , så blir det tur med hunden:)

  Klem fra Trine:)

  SvarSlett
 2. Så gøy med oppskrifter:)
  Jeg er midt i julekakebakingen, så det passet jo supert! Lurer på om jeg skal prøve å få bakt disse også ikveld:) Stilige kakebokser! Lurer faktisk på om jeg har sett de på et eller annet kjøkken i familien.... For de så kjent ut:)

  Ha en deilig mandag!
  Klem♥

  SvarSlett
 3. Hei, så fin piketitter, jeg hadde en slik som jeg fikk av farmor en gang, men jeg var nok litt for ung når jeg fikk den, for den er ødelagt nå. kakene ser gode ut;) ha en fin kveld. kos wilhelmine

  SvarSlett
 4. Det var så trevligt att komma hem idag, och hitta en påse med nybakade lussekatter och kakor från pappa hängandes på ytterdörren! Så nu behöver jag inte baka på ett tag (tur efter pepparkakshusincidenten) fast idag har jag ätit både julbord och sett två Luciatåg med tillhörande fika :-D

  SvarSlett
 5. Så koselig med slike oppskrifter som går i arv, har en oppskriftsbok etter mormor og der står det også hvem oppskriftene kommer fra. Ser at vi har nesten identiske piketittere også :)

  Kos deg videre i adventstiden.
  Klem T

  SvarSlett
 6. De brune brødene ser gode ut. Jeg har akkurat lagd berlinerkrans-deig, skal bake de ut i morgen. Piketitteren er kjempefin, mamma har flere av disse hjemme, men de er ikke malt. Fine lell :-) Skøytekulene kan jeg virkelig like!

  Klem

  SvarSlett
 7. Så søt piketitter du har kjøpt deg! Ble ekstra fin med de søte skøytene... :-)
  Har ikke spist lussekatter i dag jeg heller, selv om dattera bakte en hel haug av dem på søndag! Men vi glemte å legge av noen til i dag, og ingen har vel heller hatt tid til å savne det i dag... ;-)

  Hyggelig med hilsen på bloggen min! Jeg prøver å være innom kalenderen din hver dag, selv om det kan bli sent noen dager... ;-) Laange dager på jobb i tillegg til hus og barn og juleforberedelser... Da smaker det nok ekstra godt med juleferie snart!!

  Håper morgendagen din blir god!

  *Klem*

  SvarSlett
 8. Oj vilka goda kakor.. de ser ju så smarriga ut!
  Underbart juliga bilder du har... en fröjd att kika in till dig
  Härligt att pigtittaren kom hel fram till dig...
  den passar så fint in hos dig!

  Nu får vi hoppas att läkarväskan och glaskupan oxå pallar transporten

  Varm kram
  Ann-Catrin

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar, det setter jeg stor pris på :-)