lørdag 4. desember 2010

kanskje lyser de til kvelden si'r godnatt - luke 4

Ja, vi tenner våre lykter når det mørkner
og når alle lyder pakkes inn i vatt
Ja, vi tenner våre lykter når det mørkner
kanskje lyser de til kvelden si'r god natt.

3. desember ville vært mammas bursdag, i dag ville det vært pappas.
I går var vi og tente lys på kirkegården. Vi kjøper lys som brenner lenge slik at de lyser begge bursdagene.

Lyslykten har jeg laget av en stjerneform jeg kjøpte beregnet til dette.
Hvis en fyller på kokt vann blir lykten blank, sies det. Jeg kokte vannet..... men den ble fin likevel selv om den ikke ble helt blank. Kanskje vannet skulle vært varmt når jeg hadde det i formen.

Han var en ivrig friluftsmann, og gikk mye på jakt når jeg var liten. Jeg har mange ting jeg har arvet som var begges, og mye som mamma har laget. Det jeg forbinder bare med han er rypesekken og denne lille kruttvekten:
Det ble lagt små lodd på det lille "fatet" og så krutt i beholderen.


Jeg kan ikke huske at jeg så han brukte den, det var kanskje mer moderne metoder når jeg var kommet til - men vekten husker jeg godt likevel for jeg syntes og synes fortsatt den er så fin.

Hans julekakefavoritt var kokoskaker. Jeg tror de kaken vi brukte hjemme var ordinære kokosmakroner - kanskje litt dumt å kalle dem ordinære. Det er jo en grunn til at de er blitt akkurat det, og det er fordi de smaker så godt at "alle" liker dem og lager dem eller kjøper dem. Han ville hvertfall likt Dorteakaken vi lagde 1. søndag i advent.


Denne lille nissepia med julenek og fugler er helt ekte vintage. Den er bare noen cm høy og i porselen. Den har alltid vært en skatt for meg, helt fra jeg fikk den når jeg var 6-7 år. Jeg fikk den hos to slektninger, søsken, ei jente som er to år eldre enn meg og broren hennes som er fem år eldre. De er barna til kusinen min, og jeg syntes var noe skikkelig tøys at jeg ikke heller kunne være kusine til andre barn..... og ikke deres gamle mødre! - "Attpåklattenes" privilegium hadde jeg ikke oppdaget da :-). 

Gus' hjørne:
Psst! Kanskje det er flere av dere som liker kaker med kokos? Hun bakte Dorteakakan på søndag, og delte ikke oppskriften med dere.
Men jeg så hva hun gjorde:
Blandet 2 egg, 2 dl sukker, 1 dl mel, 1dl lunkent vann og 1½ teskje bakepulver. Dette vispet hun sammen med håndmikseren - i full fart. Tok bare noen sekunder.
Det ble ikke så mye røre så hun rotet fælt før hun fikk bestemt seg for hvilken form. Den runde ble for stor, den avlange papirformen fra Åhlens ble for liten, men den lille hjerteformen passet akkurat. ♥
Den ble stekt i 40-45  minutter på 175°.
Glasur er 100 g smeltet smør, 1 dl sukker, 1 ss vaniljesukker og en eggeplomme som ble tatt i når det var kjølnet litt. Den var ganske flytende, og det skulle stikkes hull i kaken slik at glasuren rant ned.
Det ble mye glasur - altfor mye, så mye at hun bestemte seg for at neste gang skulle hun lage bare halvparten. Ja, og til slutt strødde hun masse kokos på. Den smakte visst godt når den  var lunken, men var visst helt fantastisk når den var blitt helt kald. Hørte de snakket om at den skulle få bli fast første-søndag-i-advent-kake.
Nåja, - mellom oss sagt - de er noen kakemonser til tider her i huset så at det går et HELT år til neste gang det lukter Dorteakake her i huset... NOT!! ♪♫ - believe me! 
(Og dere - når jeg  nå får være talsmann her i bloggen så vil jeg legge inn en liten forandring. Marit Larsen, Kråkesølv og kringkastingsorkesteret har nok en flott versjon av "vi tenner våre lykter", men jeg har byttet den ut! Denne har mye finere bilder - og mer sjarm.........) adventklem fra Gus

Til slutt på dagens innlegg er det lenke til "Vi tenner våre lykter" med Marit Larsen, Kråkesølv og kringkastingsorkesteret.


- ha en flott lørdag, selv skal jeg høre Händels Messias i Narvik kirke i kveld -

8 kommentarer:

 1. Hei! Så fin bloggen din er blitt....Morsomt å prøve seg fram med utseende på bloggen, farger, og tekst. Fine innlegg har du også:) Mamma har nettopp vært på besøk, og da satt vi og snakket om den gangen jeg 16.mai klippet av meg den ene fletta, og tante "Motta" måtte tiltre som reddende engel:)

  SvarSlett
 2. Hej Embla , århhh hvor har du pyntet din blog så fin , det er ren fryd for øjet :-)) Din julekalender er herlig at åbne , nu har jeg lidt mere tid til at følge med den :-)

  Jeg tror osse at jeg skal på kirkegård iaften og tænde lys for min mor og søn :-)

  Ha en dejlig lørdag / Klem Vilma

  SvarSlett
 3. Ja,hyggelig med mange goe minner fra sine kjære..husker min bestemor og alt hun bakte før jul og rundvasken:)
  kos deg masse på konsert...blir nok en flott opplevelse..
  eddaKlemmer

  SvarSlett
 4. For en nydelig lykt.
  Ja , jeg tror vannet skal være kokt OG varmt! Men jeg er enig med deg at lykten var fin som den ble!
  Hvis kulden holder seg , vil jeg også lage en lykt til å ha på kirkegården. Det var nydelig og så hadde du så fin form... :)
  Vi har en som står på bordet ute på terrassen. Har pyntet rundt den med lerkekvister.
  Kos deg på konsert. Vi skal også på kirkekonsert i kveld , med det lokale koret med solister . Gleder meg :)
  Klem fra Ingunn :)

  SvarSlett
 5. Så hyggelig med slike minner! De er viktige å ta vare på. Selv er det nok "ho mor" (mormoren min) og hennes julesjau jeg husker best; hun fylte fryser og spiskammers i god tid før jul; alt selvlaget fra grunnen ;-). Sånn er nok ikke jeg, men det er gode minner ;-)

  Håper konserten var fin!

  SvarSlett
 6. Nydelig!
  Kjenner følelsen med savnet av mor og far.
  Mamma hadde fylt året 19 des.Så vi skal pynte grava da.
  Det var en fin måte å hedre dem,med den fine lykta!
  Goe klem fra Sol

  SvarSlett
 7. Superlekker den lykta:) Skal jeg lage en dag og:)

  Ønsker deg en fortsatt fin helg:)
  Klemmer

  SvarSlett
 8. Så flott den lyslykten du laget er, det skal jeg jammen prøve på selv. Koselig å pynte ekstra fint på graven særlig når julen nærmer seg. Ha en fin søndag, klem fra Jorunn

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar, det setter jeg stor pris på :-)