onsdag 1. desember 2010

- skal alle om et år få feire jul igjen - luke nr 1

Når nettene blir lange
og kulda setter inn
da sier vesle musemor til ungeflokken sin
hvis ingen går i fella, men passer seg for den
- skal alle om et år få feire jul igjen -

Her er Gus. Han har fått feire jul hele 2010, og får være førstemann i denne kalenderen!
Her hos oss får en eller to av julepyntene lov til å stå fremme hele året helt til neste jul.
Hvorfor det? Jo, det var alltid slik at en eller annen julepynt klarte å "gjemme" seg når pynten ble tatt ned. Så i stedet for å legge den ned sammen med resten når vi oppdaget den så fikk den lov å være "ute" hele året. Denne gangen bestemte vi at det skulle være Gus sin tur. Han har nemlig vært bortpakket i mange, mange år og vi var ikke sikker på om han fantes lenger og i så fall hvor.

Emblas elskede kjøpte seg lille juleGus når han var liten gutt og bodde i Grimstad.
I en av hans esker som han hadde med når han flyttet til Nord-Norge dukket blant annet Gus opp og det var stor stas. Det var det sikkert for Gus også som hadde ligget nedpakket mange juler. Som sagt, fra desember 2009 og hele 2010 har Gus stått på hylla og fått observere det som skjer. Han har da fått en spesiell oppgave i min julekalender. Han blir å komme med forskjellige tips som han har lært dette året. Så da får vi se hvor lærenem han har vært......

På min arbeidsplass bruker vi å ha felleslunsj noen onsdager i løpet av skoleåret. Ja, vi har egentlig lunsj sammen hver dag da, men på felleslunsjen  har vi med oss godt pålegg slik at det blir et koldtbord, noen har med kake og - ja, i det hele tatt. Det blir alltid så mye mat at vi har til lunsjen både torsdag og fredag også. I dag 1. desember har vi felleslunsj og jeg har med brød og stiltonost. Selv om vi får brød på skolen skal jeg ta med dette.
Dette er nemlig et særdeles smakfullt brød. Det er lett å lage, ser litt
"skummelt" ut og smaker himmelsk . Det brødet er et "must" på julefrokostene her i huset, og det smaker godt med bare smør på eller med pålegg. Dette er det første av tre brød som vil komme i julekalenderen. 

Tyttebærbrød (3 stk)

Deig 1:
750 gram grovt rugmel (det gjør brødet veldig mørkt og "skummelt")
9½ dl hvetemel
3½ dl smuldret kavring (jeg tar noen kavringer i en pose og kjevler det til smuler)
3 ss (strøkne) anis
1½ ss salt
"     natron

Deig 2
3 dl tyttebærsyltetøy
2 dl sirup (ja, jeg vet hva du tenker, men det blir ikke så mye pr skive - det blir tross alt tre brød :-)
5 dl kulturmelk eller kefir
8½ dl melk


Bland deig 1 og 2 til en masse - den får en lekker gammelrosa farge. Smør formene godt og hell deigen oppi. Deigen blir litt løs, og skal være slik.
Stek i 50-60 minutter på 200°. Hvis de blir seende for mørk ut så legg et matpapir oppå - de trenger hele steketiden. Jeg bruker å steke de nederst i ovnen.  
Ingen julekalender uten kalendergave. Jeg blir å trekke på julaften selvfølgelig, og da trekker jeg først dato fra 1.- 23. og så teller jeg eventuelle kommentarer og trekker hvem som vinner.

Mange har skrevet julebeskrivelser - både som tekst og som sanger. Hver luke vil bli innledet med en julesangstrofe som har en eller annen relevans til dagens innhold, og jeg vil noen dager legge ut link til julesanger og skrive inn sitat fra julebeskrivelser fra litteraturen. Noen korte og noen lengre.

Jeg har valgt Astrid Lindgren i dag:
.... Mor lager pølse og saltet skinke og brygger enebærøl og støper lys. Marikken og Lisabet får også hjelpe til med en hel del. De baker pepperkaker og koker knekk og lager små gode griser av marsipan og klipper silkepapir til stangen ved komfyrhetten på kjøkkenet. Hver dag hender det uvante ting, og det ligner mer og mer på jul. Over hele juniakken ligger den lifligste os av pepperkaker og knekk og fattigmann. Marikken drar luften inn i neseborene og lukker øynene.
Jul ..... det lukter jul alt!

- jeg ønsker alle som er innom en fin første desember - og ta deg gjerne tid til å kose deg med en av de aller fineste julesangene "The Drummer Boy" - her i nydelig flerstemt med Boney M.

9 kommentarer:

 1. Nu fick jag lust att baka lite gott bröd.:-) Kram Stina

  SvarSlett
 2. Så utrolig søt lille Gus var da. Ganske lik musene i askepott. Må bare si du er utrolig flink til å legge igjen en kommentar sli at jeg vet du har vært innom. Alltid like koselig å høre fra deg. Skal bli morsomt å se julekalenderen din:-) Håper du får en fin lunch- deilig med slike hverdags gleder.

  Ha en flott 1. desember

  SvarSlett
 3. ser av oppskrifta og ingrediensene at dette blir skikkelig smakfulle brød:) Har allerede bakt 2 svære landbrød til jul, men skal jammen forsøke disse også:) Kos deg med lunsj:) Stiltonost er deilig, forresten:)
  Gus- historien er nå søt da:)

  Onsdagsklem fra Trine:)

  SvarSlett
 4. Jeg får notere meg brødoppskriften, for den hørtes spennende ut. Må bare skaffe tyttings først. Min favorittsang er nok Drummerboy , men med Bing Cosby og David Bowie:DDD Klemz

  SvarSlett
 5. Så koselig med julekalender!
  Brødene så deilige ut.

  Kos deg videre i adventstiden!
  Klem T

  SvarSlett
 6. Åh, de brødene virket kjempespennende. Kom jo egentlig i litt bakemodus. Hmmm.Kanskje i morgen...
  Ha en fin adventstid.
  Klæm Susanne

  SvarSlett
 7. Skal jammen prøve de brødene!
  Tusen takk for tipset!
  Koselige lille Gus!!!
  Goe klem fra Sol

  SvarSlett
 8. Så stemningsfullt og julete innlegg - herlig! Koselig med julesang og julesitat, og ikke minst historien bak lille Gus :)
  Takk for oppskriften på tyttebærbrødet, det høres godt ut!
  Ha en fin førjulstid og nyt juleforberedelsene :)
  Klem fra Bekka

  SvarSlett
 9. Tro det eller ei, men jeg har også bakt brød i dag! Det er ikke ofte... Og så glemte jeg det i ovnen, så det sto en halvtime lenger... :-/ Men mannen påstod det var spiselig, så da så! Disse brødene så myye bedre ut; men det hørtes litt "skummelt" ut med tyttebær i brødet, ja... ;-)
  Gleder meg til julekalender - hektiske dager, men skal prøve å finne tid til blogglesing innimellom... ;-)

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar, det setter jeg stor pris på :-)