onsdag 15. desember 2010

- vi åt deig og hadd det gildt - luke 15

Så kom a Märtha Dala og bakt goro
Hu fortælt oss eventyr og spas og moro
Og mjølstøvet sto rundt a' som ein filt
Vi ungan vi åt deig og ha det gildt

Er det ikke rart at deigen ofte smaker mye bedre enn det ferdige produktet..... goro, smultringer, fattigmann, serinakaker... hvilke kaker som er tradisjonen hos hver enkelt varierer, men disse er nok kjent hos mange.
Og det er en kakesort jeg er ganske så sikker på at dere har hørt om, men jeg er langtfra sikker på at så mange av dere har smakt den. Jeg har aldri sett oppskrift på en sådan i oppskriftshefter i blader eller aviser, heller aldri har jeg fått det servert. Men vi hører om den hvert år!
Nei, det er ikke bestemor Ducks eplepai - det er oberstens kneppkaker - hint: tante Pose! Du nikker gjenkjennende.... har du smakt det kanskje? Nei, ikke jeg heller - hittil.

Så hvis du også har lyst til å imponere med autentisk kake når dere koser dere med tante Pose så har du oppskriften her:

 I mitt kokebokskap har jeg en gammel Schønberg-Erken, og der på side 642 var det jammen oppskrift på kneppkaker.  
Kneppkaker
800 gr sirup
200 gr sukker
2 egg
1 teskje hjortetakksalt
2 ½ dcl nysilt melk
2 teskjeer bakepulver
1 teskje pepper
ca 1 kg hvetemel
Eggene og sukkeret vispes sammen, tilsettes sirupen, melken, pepper, samt tilsist melet, hvori hjortetakksaltet og bakepulveret er utrørt.
Ta så meget mel, at skjeen kan stå i røren. Arbeides godt sammen, settes med teskje på smurt plate, ikke for tett. Stekes i godt varm ovn.

Jeg tror jammen jeg må prøve denne. Men det blir nok halv porsjon i første omgang. Den ser rimelig heftig ut med all sirupen. Til opplysning så inneholder denne sirupboksen 500 gram......
Men det er ikke bare i kokebøker en finner oppskrifter, ta en titt innom "gult hus i svingen" - ble så kry når jeg leste innlegget hennes i går :-))).

Til juleforberedelsene hører selvfølgelig julegavene. Det er koselig å kjøpe dem, artig å pakke de inn, og i grunnen veldig greit å være ferdig med julegavedelen.

Er så svak for de gamle juledukene hvor nissene har "gule" bein. Har en hjemmefra + at jeg fant denne på bruktbutikken nå for et par uker siden så jeg må vise frem den også sammen med julepakkene. Kanel får være pynt i år. 
I går slet jeg noe veldig med å få lagt inne bildene jeg hadde tenkt, og denne islykten får komme med i dag i stedet.
Gus' hjørne: Det kan kanskje se ut som det bare er kakebaking, innpakking av søte gaver og titting i gamle kokebøker de driver med her i huset. Nånei. Kjedelige vasketing skjer også, men det er visst ikke så artig å ta bilde av og skrive om. Men jeg kan fortelle hvordan mikrobølgeovnen blir gullende ren: Sett inn en skål med vann, vannet skal inneholde sitron. Det går helt greit med sånn sitron fra de gule plastflaskene. Kok vannet noen minutter i mikroen. Det dannes da damp som renser ovnen og  sitronvannet gjør at det lukter deilig og friskt. Kanelstengene kjøpte hun forresten på kremmerhuset. En eske med en haug kanelstenger for 59 kroner.


1109367922_tantepose

Viste dere forresten at Henny Skjønberg som spiller tante Pose var moren til Espen Skjønberg? Verdens koseligste julefilm, synes jeg. Den hører hvertfall med.  - ♥♥♥


Her ser vi et dramatisk klipp fra filmen tante Pose hvor nettopp kneppkakene har en viktig rolle...... Det blir i stedet for musikkinnslaget i dag.

  - velkommen tilbake i morgen, og jeg blir så glad for de hyggelige kommentarene dere legger igjen -

6 kommentarer:

 1. ja nå har jeg sett på Tante Pose,hi,hi!!
  Tusen takk for godt råd ang mikroen!!!!
  Ha en strålende dag.kose deg!
  Goe klem fra Sol

  SvarSlett
 2. Har faktisk aldri sett Tante Pose, kanskje denne julen får bli første gang? Så koselig med den gamle kokeboka! Enig i at deigen ofte smaker vel så godt som ferdig resultat, hehe ;)
  Ha en flott dag!
  Klem fra Bekka

  SvarSlett
 3. så artig at du likte jeg laget dine Brune brød:) mange har takka meg for oppskrifta, de leser den av i kokeboka mi:) Skrev i blogginnlegget at oppskrifta var di:) Kneppkaker skal ikke lages, ser jeg:) I dag skal jeg lage Sarah Bernard i langpanne:) Enkel og god oppskrift jeg fikk av ei venninne i går. Smakte den også, skåret i ruter:)

  Tante Pose er en julefilm man må få med seg i jula:)Takker Gus for mikrobølgeovnrensing:)
  Har forresten satt Jegerbitter idag, og igår tappa vi Tomtebrygget på flasker:)

  Klem fra Trine:)

  SvarSlett
 4. Hei på deg, dette må vell være mitt favorittinnlegg i dag, jeg bare elsker Tante Pose, og jeg er så glad for at du har lagt ut oppskriften på Kneppkaker. De skal prøves ut i Wilhelminehuset så fort jeg får handlet inn ingrediensene. ha en fin kveld. kos W.

  SvarSlett
 5. Tante Pose, den har jeg sett flere ganger.
  Gammel og god årgang, minner meg om hyggelige besøk hos mine besteforeldre.

  Så flott lyslykt!

  Hilsen fra Mimmi-Leone

  SvarSlett
 6. Tante Pose er det jammen lenge siden jeg har sett. Hadde vært kos å se den med barna, de liker gamle filmer og det er så hyggelig!

  Tipset til Gus skal jeg teste ut på microen på en skole jeg jobber på. Den ser ikke ut i måneskinn!!

  Ha en trivelig ukeslutt og takk for at du besøker Marihøno. :)

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar, det setter jeg stor pris på :-)