fredag 3. desember 2010

"Og alle de som hekle kan..." luke 3

Jeg gikk meg over sjø og land
der møtte jeg en gammel mann
Han spurte så - han sagde så
hvor hører du vel hjemme.
Jeg hører hjemme i hekleland, i hekleland, i hekleland og
alle de som hekle kan
... de hører hjemme i hekleland.
I dag er det tredje desember og akkurat tre uker til julaften. Det var mamma sin bursdag, og hun hadde bestandig bakt julekakene slik at de var ferdige til denne dagen. Så fra da og frem til jul var det småkaker hver dag!
Mamma hadde frisørsalong, så det var bestandig rimelig hektisk de siste ukene før jul. Hun syntes det var greit å få mest mulig forberedelser unna før julerushet i salongen.

Mamma var fantastisk flink med håndarbeid, så i dag vil jeg vise frem to ting hun har laget.
Disse heklede nissene laget hun mange av. Både jeg og mine to søsken fikk en liten nissefamilie + nissebestefar og hun laget nissebestefar til flere av barnebarna sine.

Disse tallerkendemperne har hun brodert. Jeg synes de er så søte så jeg har rammet inn en slik at jeg kan se den hele tiden.


En annen sak jeg har fremme til pynt av mammas ting er hennes brudekjole.


Sort flortynt stoff dekket med knallrøde fløyelsroser  - den henger på soveromsveggen vår. Den er veldig vakker, og jeg må fortelle dere en morsom historie. Når en har en stor interesse så er det ofte at den viser seg veldig tidlig i livet, og denne handler om dattera til mammas bestevenninne.

 Det var andre juledag 1994, og jeg feiret jul hjemme hos mamma. Helga, henne nære venninne hadde julebesøk av sin datter og sin datterdatter Monica som er like gammel som meg. De kom på besøk til oss på kvelden, og vi satt og snakket og hadde det veldig trivelig.
Både Monica og moren er veldig interessert i mote og har mange nydelige antrekk, og samtalen kom inn på klær. Da sa Helgas dater til mamma: Jeg husker første gang jeg så deg - du hadde på deg en så nydelig sid kjole. Hun beskrev detaljer på kjolen, farge og at mamma hadde stått utenfor kirken. Mamma ble litt forundret og sa at det høres ut som det er brudekjolen min du beskriver, men den har jeg bare hatt på meg sid den dagen jeg giftet meg. Etterpå sydde hun den om slik at den ble knelang. Mamma og Helga ble kjent noen år senere så Helga husket ikke hendelsen. - Men, sa mamma, det er utrolig at du kan huske det for du var jo så liten da. Vi regnet ut at hun var ennå ikke fylt tre år på mammas bryllupsdag - men sitt blikk for fine klær hadde hun allerede da. Synes denne historien var så festlig, og tenk så tilfeldig at vi begynte å snakke om den kjolen. Det var siste gang vi fem var sammen for både Helga og mamma er gått bort for mange år siden.

Jeg minner om trekkingen av de tre julegavene som skjer på julaften. Det blir først trukket dato fra 1.-23, og så navnene på de som har lagt inn kommentar denne datoen.
Jeg har til min store begeistring !!!! sett at et par av dere kjære lesere har lagt en reklame for julekalenderen på siden i bloggen deres. Synes det var så hyggelig så når jeg oppdaget det bestemte jeg meg for at det gir et lodd for hver dato. Hvis noen ønsker å gjøre det samme så kan dere bruke bildet av min lille kalendermaskot Gus som du finner her. Husk å skriv det i kommentarfeltet eller i mail slik at du får dine lodd.

Til slutt i dag får du en julesanglenke. Lytt gjerne "jeg gikk meg over sjø og land" hvor du samtidig får se flotte bilder fra pepperkakebyen i Bergen.

- ha en fin fredag, og du er hjertelig velkommen tilbake - 
adventkalenderen min oppdateres hver dag klokka 09.00 - presis!


7 kommentarer:

 1. Nydelig brudekjole i en uvanlig farge:DDD Morosmr og ha fremme. Jeg har en dåpskjole, som er ca 100 år gammel. gubben er døpt i den, og et av mine barnebarn. Nå er den så skjør og sliten, at det får hvile i frad. Men den er vakker i all sin enkelhet. Ha en flott helg:DDD Klemz

  SvarSlett
 2. Så flink moren din var, både til å hekle,sy og brodere. Og så koselige minner å ha.
  Klart du kan låne bildet, bare koselig det.
  Ha en fredagskveld!
  Klem T

  SvarSlett
 3. For en nydelig brudekjole din mor hadde da. Og de nissene var så utrolig søte :) Masse flott her i bloggen din. Kommer gjerne tilbake :) Ha en fin fin fredags kveld.

  SvarSlett
 4. Hei! Da har jeg laget link til kalenderen i bloggen min! :-) Tenkte ikke på det før, men det er klart jeg vil det! Så flink du er som lager innlegg hver dag fram til jul!

  Søte heklenisser du har. Fint med arvet julepynt!

  SvarSlett
 5. Medan jag skrev inlägget funderade jag på vad 'mangla' hette på norska. Hittade några lexikon på nätet, men blev osäker på om det verkligen var rätt översatt. Ett ord jag hittade var 'rulle' (lakan). Hoppas det är rätt ord? :)

  kram

  SvarSlett
 6. Kjempesøt historie om ei lita jente som husket din mor i den fine kjolen.
  Den var jo også veldig fin.
  Koselig med denne julekalenderen !
  Klem fra Ingunn :)

  SvarSlett
 7. Broderiet kommer når det kommer ;).

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar, det setter jeg stor pris på :-)