torsdag 9. desember 2010

og kjint ei jente som va nesten fem - luke 9

En skulle vøri fire år i romjul
og kjint ei jente som var nesten fem
og begge skulle kledd seg ut med masker
og kømmi julbukk åt et bessmorhem

Innlegget i dag er også en hyllest til facebook og om ei venninne jeg hadde i barndommen. Hun bodde på mitt hjemsted i to år, og gikk første og andre klasse der. Vi var naboer, og vi var sammen nesten hver dag. Vi gikk aldri julebukk, på mitt hjemsted var ikke det tradisjon - men vi hadde mye artig sammen. Dette var for lenge, lenge siden og hun flyttet fra Nord-Norge tilbake til nordvestlandet. Da var det verken SMS, e-post så kontakten var borte i flere tiår selv om vi nok skrev et par brev i begynnelsen.


Men så - for nesten to år siden - kom det en melding til meg på facebook. Er du den Eva.....  Ja, visst var jeg den Eva, og jeg skjønte jo hvem meldingen var fra med det samme jeg så navnet hennes selv om hun hadde fått et til etternavn. Det er mange jeg har "møtt igjen" etter at facebook kom, og det setter jeg stor pris på - men at Ann-J og jeg har fått kontakt igjen er utrolig flott for vi var så nære venninner når hun bodde her - så hun er og blir venninnen min resten av livet.
Nå er vi begge nådd "bessmor"alder - hun har et barnebarn og jeg har et bonusbarnebarn, men vi fant tonen igjen med en gang og har mimret mye. Det er sikkert mange av dere som har lignende, hyggelige historier med facebook. :-))

Her er vi - jeg til venstre

Jeg husker jeg brukte å spise verdens deiligste toscakake der i barndommen, de hadde TV og det var der jeg så Pernille og Mister Nelson for første gang. 
Nå har jeg fått oppskrift på hennes gode julebrød. Så i år skal det være på både deres og vårt julebord, trivelig. Hun syntes det var hyggelig at jeg ville dele den med bloggleserne, så her er den:


Det ferdige resultatet - to perfekte brød! - som smakte nydelig.

JULEKAKER: 100 gr gjær, 1 l skummet melk, 3 ts salt, 2 egg, 2 dl olje, 2 ss lys sirup, 100 gr farin, 1,5 kg hvetemel, 2-3 ts kardemomme. Egg til pensling. Sirup og melk lunkes. Ha i salt,egg, olje og sukker. Arbeid så inn melet og kardemomme. Om en ønsker kan en og ha i rusiner. Deigen settes til heving. Del deigen i fire emner og form dem til runde brød. Sett dem på stekebrettet til etterheving. Jeg pleier å rute dem opp med en kniv etter hevingen,slik at det blir ett fint mønster på toppen. Pensle med egg. Stekes i 200 grader i ca 1 time.

Brødene ble nydelige. I min ovn holdt det med 45-50 minutter og jeg la et papir på toppen så de ikke skulle bli for mørke. Deigen var veldig lett å jobbe med - og det er noe jeg synes er viktig. Lykke til hvis du har lyst til å prøve. Jeg var litt "pinglete" med kniven når jeg skulle "rute dem" så rutene ble nesten borte i stekingen, men.....

Jeg hentet en pakke i posten i dag. Oppdaget på en blogg for et par uker siden så mye lekkert som var kjøpt på "nytt og shabby", og jeg måtte innom hjemmesiden deres for å kikke - og dermed var det raskt pakke på tur nordover....
Det er pakkeinnholdet dere ser på de andre bildene i dag, i tillegg var det en vakker hjort som skal få være med i et julestilleben litt senere i kalenderen. Det var de julekuleskøytene som fanget min oppmerksomhet først. Det er et eller annet med meg og skøyter...


Se den fine "toppen" på dette pudderrosa hjertetNå er det vel på tide med et lite litteratursitat fra Astrid Lindgren igjen, hun har så mange herlige julebeskrivelser så det er nok å hente fra:

- Så kommer kvelden. Endelig kommer kvelden, og alle julens lys tennes på junibakken.
- Bare for at nissen skal finne veien i mørket, tror Lisabet.
Men nissen kommer ikke før klokka sju, han har selv ringt og sagt fra, påstår far.
Ellers kunne han fått være med på kjøkkenet nå. Der har Alva dekket på det store bordet med alt Junibakken formår, skinke og risengrynsgrøt og lutefisk og ribbesteik og pølse og kjøttboller og sildesalat og enda mye mer. Marikken og Lisabet teller til tjue forskjellige lokkefat og fat. De er farlig oppspilte nå og har vanskelig for å sitte stille. Varmen fra alle lysene får kinnene deres til å blusse, de prater og ler og er viltre som kalver, spise gjør de ikke stort av.
Men etterpå, når far har tent alle lysene på juletreet, og mor sitter ved pianoet, da blir det stille. For nå skal de synge julesangene, da er det jul for alvor, ikke noe annet er så meget jul som det......

Gus' hjørne: Et lite rengjøringstips nå like før jul. Jeg har observert at her i huset så har de funnet et genial måte å få rent nede i smale vaser og slikt som en ikke når med kost og klut og sånt. De bruker eddik og ris! Tar ca ei spiseskje med ris og fyller på med litt eddik. Rister godt, og når de heller risen og eddiken ut igjen - vips - er det blitt gullende rent. Så har du en vase som står der med gammelt "guffe" i bunnen så  prøv dette.
Hun ble forresten litt sur fordi jeg sa det om minnekortet som stod i PCen når hun tok bilder av andemiddagen. Det var da ikke et tips, men utidig utlevering, sa hun. (hva nå enn det måtte bety) Men hallo, det var jo et tips - et tips om at ikke andre bloggere skal gjøre det samme. Altså - sett minnekortet i fotoapparatet og ikke la det stå i PCen.
-lig hilsen Gus

Dagens musikksnutt er fra en mine absolutt favorittgrupper. Dance with a stranger: Long december night. Sangen er nydelig, og samme vokalist hadde i sommer en sang som ofte ble spilt i radio hvor han blant annet sang om "sola over Tustna" der hvor min venninne bor.

- I dag skal jeg ha min faste adventvenninnekveld med risengrynsgrøt, gløgg og pepperkaker. Jeg blir kjempeglad hvis du kommer innom i morgen også :-)


6 kommentarer:

 1. Så koselig innlegg du har skrevet.Jeg har lest og kosa meg!
  Ja kanskje jeg dukker opp til julevenninnegrøt,hi,hi!!
  Det hadde vært topp!!!
  Store goe desemberklem fra Sol

  SvarSlett
 2. Jeg ble så rørt da jeg leste innlegget ditt. Og du skal vite jeg setter stor pris på å "funnet" deg igjen etter så mange år.
  Det neste blir å treffes å få gi deg en skikkelig klem.
  Kos deg i denne søte førjuls tid.
  Klem fra meg.

  SvarSlett
 3. Så utrolig koselig at dere har funnet hverandre igjen etter så lang tid! Sånn sett er Facebook helt fantastisk :)
  Klem fra Bekka

  SvarSlett
 4. Herlig !
  Jeg bare koser meg med disse adventsinnleggene dine , jeg.
  Koselig historie med venninna du "fant igjen" på facebook :)
  Klem fra Ingunn :)

  SvarSlett
 5. Så hyggelig å finne igjen en venninne etter så mange år! Det er noe spesielt med dem man har kjent i barndommen, tror jeg... ;-)
  Så fine ting du har nettshoppet også! Artig med noe nytt til jul!

  Ha en koselig kveld med venninnene dine! Høres trivelig ut - så fin tradisjon!

  Førjulsklem :-)

  SvarSlett
 6. ja ho e nu en så fin snuskeduskepuske...ei gopia..æ fainn ho også--seinar enn du men allikevel.:) Har en mistake om at æ hadde blitt forelska der....i 9.10 års adlern hvis ho ikke hadde flytta..men ho for så tidlig at ingen av oss behøvde å bekymre oss for det..eller kjærlighetssorga :) synd at æ huske så lite fra 1 og 2. klasse..huske ho men ikkje mye meir. Men så ska jo ikkje gutta i den alderen menge seg med "ekle" jenter:)..det blir bedre i 12-13 årsalderen,myyye bedre:)..uansett ho e ei flott,snill og stilig dama.berta,tøtta :)

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar, det setter jeg stor pris på :-)