torsdag 16. desember 2010

julestas og juleerotikk - luke nr 16

 Dog mens julenatten senker
seg med trollskap og mystikk
over juleglede, julestas
og juleerotikk
En strofe fra "julekveld i skogen" får være dagens julesang. Hadde så lyst å ha med en strofe fra den sangen, men jeg visste ikke helt hva jeg skulle linke til akkurat den sangen. Når noe ligger og ulmer i bakhodet, så vet en det med en gang når en idé popper opp, og den kom når jeg satt og kikket gjennom nye blogginnlegg fra yndlingsbloggene mine som du ser til venstre her på siden min. Mer lenger ned. :-))
På min lille jobbtur i Danmark i september var det akkurat kommet julemagasin i butikkene, og jeg kjøpte et herlig blad "det store gæmmehæfte julen 2010" - Gjett om dette heftes skal "gæmmes". Jess...

Her fant jeg oppskriften på en tradisjonsjuledrikk i tysktalende land, kan brukes på samme måte som gløgg, men sies å være friskere i smaken. Da jeg har visst frem gløgglass tidligere, og det kommer enda flere i dag så kan det vel passe med en oppskrift som passer til:

Oppskrift på Glühwein
3 dl rødvin
1 stykke sitronskall
1 stykke appelsinskall
1 kanelstang
4 nelliker
litt revet muskatnøtt
1 ts honning

Varm opp alle ingrediensene sammen - vinen må ikke kokes. Serveres i et oppvarmet krus eller glass.

Jeg fikk så utrolig mange hyggelig kommentarer når jeg viste frem mine vakre, svenske gløgglass i filigransølv - takk for det! For de som ikke leste det innlegget så setter jeg inn et bilde av glassene her.

Men, jeg har flere vakre, gamle gløgglass - eller disse kalles faktisk gløggkopper!
Jeg har vært glad i gammelt ting og tang og har samlet i mange år så etter hvert er det blitt endel. Disse fant jeg i Luleå for ca 25 år siden. Jeg betalte 40 kroner for disse to munnblåste og håndgraverte gløggkoppene. De er fra 1860-tallet. En kan se at de er håndlaget både på graveringens sjarmerende forskjeller og de forskjellige hankene. Nei, disse har jeg bare til pynt.

Jeg måtte ta et bilde med fingeren min ved siden av for å vise hvor ørsmå de er. Det har skjedd noe med porsjonsstørrelsene i løpet av årene. Når jeg var liten var en stor brus 3½ dl, og nå er en liten brus ½ liter!
Fatene og kaffekoppene blir større og større - og det blir visst vi også.... men, nei, det kan vel ikke stemme.....??

Tilbake til overskriften:

Juleerotikk fra stekeovnen

Ida Susanne med bloggen "sukkertøy for øyet" var så søt å si ja til at jeg fikk låne dette bildet. Her hadde det forskjøvet seg på stekebrettet så to av pepperkakebukkene hadde fått det rimelig "hett". Skikkelige julebukker!

Julebukk og romjul. Etter romjul kommer nyttårsaften, og da feires det bursdag her i huset. Lille Lotta hunden vår blir et år da. Dagens litteraturutsnitt handler om Pippis juletrefest, og hvordan det gikk til at hun fikk hund.
Men det var nok flere som ville være med på juletrefesten til Pippi. Best som barna satt der og pratet, hørte de et  slags ul ute fra hagen, det låt så sørgelig og ensomt. Pippi krabbet ut for å se hvem det var som kom med sånne triste lyder. En hund var det som ulte, en lurvet, svart hund som satt i en snøfonn og så ut som den var lei seg. Pippi rakte armene ut mot ham.
- Kom til Pippi og fortell alt sammen, sa hun.
Og var det ikke underlig: Den svarte hunden var borte hos henne i to hopp og krøp sammen i fanget på henne, akkurat som om han hadde lengtet etter å være akkurat der. Han klynket og jamret seg som om han ville prøve å fortelle hvorfor han var så lei seg.
- Jaså, er det slik det har seg, sa Pippi, - stakkars deg.
- Hvordan har det seg, Pippi, spurte Tommy. - Skjønner du virkelig det han sier?
- Skulle jeg ikke skjønne det når noen forteller meg det rett ut, sa Pippi. - Han sier at han heter Perk og at han er helt alene og ikke har ett menneske som bryr seg om ham. Han har gått rundt i snøen i tre dager og er så forferdelig sulten og tørst, og han vil gjerne bli hunden min, hvis han får lov.
- Å Pippi, det får han vel lov til? sa Annika.
Pippi tok og holdt rundt hodet på Perk  og så ham inn i øynene.
- Han får lov, sa hun.
... Ja, slik gikk det til den gangen Pippi fikk hunden sin.

- Kom innom i morgen også, da kommer det oppskrift på det tredje julebrødet
4 kommentarer:

 1. takk for oppskrift på Gluhwein:) Får se om vi prøver den, ingen her i huset er noe spesielt glad i gløgg heller så:) Ja, unntatt meg da som liker alt:)))
  Nydelige gløggkopper, utrolig fint håndverk:)

  Klem fra Trine, som har gjemt de Brune brødene:)

  SvarSlett
 2. Så søte små glass...
  Nå har jeg akkurat bakt de gode tyttebærbrødene etter din oppskrift. NYDELIGE brød - og så dufter leiligheten herlig søtt av anis og alle de andre godsakene i deigen. Tusen takk for at du delte den GODE oppskrifta!!

  Marit

  SvarSlett
 3. Ja , koppene var også kjempesøte ♥
  Jeg husker også de søte , små brusflaskene....og de store måtte vi DELE ;)
  Blir vi større ??? Nei , nå tror jeg du tøyser
  he he...
  Ha en fin kveld videre.
  Klem fra Ingunn :)

  SvarSlett
 4. Hei! Er innom i "de sene timer", men rekker vel akkurat å legge igjen et spor på rette sida av torsdagen... Her har det gått i ett i hele dag, med baking og laging og dekking av bursdagsbord til morgendagen; men likevel måtte jeg innom for å se hva Eva hadde funnet på i kalenderen sin i dag ;-)

  De gløggkoppene synes jeg var riktig så fine, da!! Nydelige glass! Og så artig at du deler oppskrifter med oss! Kjekt å vite hvor man skal lete når man får ånden over seg... ;-)

  Nå er det vel best å legge hodet på puta. tror jeg!
  Fin fredag!

  SvarSlett

Så hyggelig at du legger igjen en kommentar, det setter jeg stor pris på :-)